Малките по площ апартаменти, главно ново строителство, с високо качество и добра локация на цена до 25 000 евро са хит на пазара на недвижими имоти през първите месеци на 2010. Тези сделки заемат 34% от общия обем реализирани продажби, сочат данни на „Адрес", предоставени на Profit.bg.

През тримесечието се появи и друг основополагащ за пазара фактор. Около 9% от сключените през периода сделки бяха с над 90% външно финансиране. По информация на клиенти купувачи, 4% са били изцяло заемен капитал - ипотечен кредит, съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Сравнително по-малките суми, които са необходими за покупка днес, създават условия за използването на такива схеми.

Пример за такава сделка е покупка на апартамент в Люлин с площ от близо 50 кв.м, купен за 30 000 евро от млада двойка. По правило смелост и находчивост проявяват по-младите участници на пазара, които са оптимисти за бъдещето, но нямат спестени средства. В най-общия случай това са хора, които от години живеят под наем в София и месечната вноска по двата им заема сега е близка до цената на наема.

Отстъпките продължиха да властват на пазара на недвижими имоти и през първото тримесечие на тази година. Преговори за намаляване на първоначално обявената цена са водени в 87% от случаите. Средната отстъпка се движи около 3000 евро. Насърчени от банковите реклами, част от продавачите поставиха по-високи цени на имоти, но при поява на купувач с интерес им се наложи не само да свалят цената, но в доста случаи да изгубят сделката.

Статистиката сочи, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5%. В част от районите има по-малки отклонения, а на места и лек ръст, породен от появата на по-интересни предложения на малко по-високи от средните нива.

През периода станахме свидетели на сделка на стойност 166 000 евро за жилище с площ от 136 кв.м в Дианабад, преди Акт 14 - сравнително рискова и немислима до преди броени месеци сделка.

Разнообразието от фактори, които влияят на пазара, бе предпоставка и за разнообразие при групите участници на пазара. Обособиха се две основни групи от купувачи. Първата група е тази на купувачите между 25 и 30-годишна възраст, които използваха ипотечен кредит за покупка на апартамент, за да придобият имот в периода на ниски цени.

Другата група купувачи е тази на 40-50-годишните инвестиционно настроените играчи. Завръщането на този частично спекулативен интерес е добър знак за бъдещето на пазара на недвижими имоти, особено ако се запази във времето. Нарастването на броя на тези сделки ще осигури на сектора динамиката, от която се нуждае.

Сред тези, които купуват първи дом, преобладаваха представителите на компании в сектора на информационните технологии, където доходите се запазват въпреки кризата и банковите служители, които имат преференциални условия за финансиране.

Благодарение на активността на първите бяха сключени и сделки на високи нива - 100 000-120 000 евро. Не са единични и сделки на студенти в съвсем ранна възраст - 22-годишна студентка купува 2-стаен апартамент за 38 000 евро в столичния квартал Витоша. Тези покупки се извършват със спестени от родителите средства.

Сънародниците ни, които работят извън граница, се появяват плахо на пазара имоти у нас, привлечени от ниските цени и насърчени от първите знаци за излизане от кризата, които се наблюдават в Европа.

Станете наш почитател във Facebook