Опитваме се да изчистваме дълговете, които са ни оставени. Това каза премиерът Бойко Борисов, който участва в работен обяд с членовете на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Премиерът отговаря на въпроси на представители на бизнеса. Част от тях търсят отговорите на въпроса кога ще бъдат изплатени дължимите суми на доставчиците на медицински консумативи.

„2008-2009 г. знаете, че има бюджетни излишъци. Защо са подписвани договори, когато не са обезпечени, защо са натрупани дългове", попита премиерът. - „Не е виновен, който яде зелника, а който му го дава", посочи премиерът във връзка с дължими плащания за медицински изделия.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с актуализацията на бюджета се предвиждат 220 млн. лева към НЗОК и е въпрос на комуникация да се приоритизират плащанията в тази посока.

По въпроса са ВЕИ, Бойко Борисов обясни, че дава пълна подкрепа за развитието, но се води сериозна дискусия между министерството на земеделието и икономиката. „Искаме да запазим земята плодородна, каза премиерът. По думите му - земеделците считат, че поставянето на повече вятърни перки е пречка за това.

В Северна България най-малко се поставят. Там има нужда от инвестиции. Мощности за ВЕИ се поставят върху най-плодородната земя и е необходим баланс между едното и другото".

Много активно се работи срещу престъпността и това ще продължи, бе категоричен премиерът Бойко Борисов на въпрос за ДДС-измамите. Той призова бизнеса да бъде по-внимателен, когато подбира контрагентите си.

По думите му - целта на правителството е чуждите фирми у нас да работят така, както в своите страни. Той даде пример с електроразпределителните дружества и фирмата, която изготвя новите български документи за самоличност.

Борисов заяви : „Не може стотици хора да се редят на опашки и да ни псуват. Искаме, в България като дойде немска фирма, да я дадем за пример.

Същото беше с ЕРП-тата, - няма новини вечер, в които да няма хора, които се жалят.Моите уважения към вас, но българите са ми по-мили", каза той.

Той бе категоричен, че дори да е още ден премиер - няма да търпи подобно поведение.

Борисов каза, че вратата му е отворена ежедневно за германския бизнес и че Германия ни е за пример. По-добре е у нас да се дисциплинираме като германците, вместо тук да се усвояват недобри практики.

Премиерът отговори и на въпрос за оттеглянето на промените в Закона за автомобилните превози при гласуването в парламента. Основната атака беше, че е лобистки закон, припомни той. Борисов заяви, че браншът е трябвало да се организира и да обясни предложението си.

Ние в МС приехме вашето предложение, а то беше атакувано в обществото. Убедете ни и нека да има обществена дискусия. Вие си замълчахте и ме оставихте аз да реша и аз реших, каза премиерът. Борисов бе категоричен - не може да бъде оставен привкусът, че едва ли не правителството иска учениците да се возят в стари автобуси и да се повтори трагедията в река Лим.

Борисов бе попитан и за стратегия за изгаряне на битови отпадъци на София.

Министър-председателят каза, че в София има програма, която се изпълнява. В други населени места - някои са по-напред, други са изостанали. Но сроковете от ЕК ни притискат, много от тях са нарушени в предишни години. Надявам се със съдействието на местните власти да излезем от тази ситуация, каза той.

Министри от кабинета също присъстват на обяда и отговарят на въпроси.

Източник: БТА/ БГНЕС/Фокус