Само за миналата година в резултат на разделното събиране на пластмасови отпадъци от софиянци, са били спестени 12 хил. тона въглероден окис и 15 000 тона нефт, съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Разделното събиране и изхвърлянето на хартиени и картонени опаковки е предотвратило изсичането на 8 000 дървета. Спестени са още 176 млн. киловатчаса електроенергия и 2 млрд. литра вода. "Представете си това на територията на страната, умножено поне по 4-5", каза екоминистърът.

По нейно мнение, българите вече са се научили да събират разделно отпадъците. "С малките неща, които правим в ежедневието, постигаме големите цели на околната среда", коментира още Караджова.

Тя изтъкна, че правителството прави всичко възможно за връщането на лиценза на България за участие в схемата с търговия на емисии парникови газове. Предприети са стъпки по изграждането на национална система за парникови газове. Караджова смята, че нейният предшественик Джевдет Чакъров е допуснал отнемането на лиценза, като не е изпълнил нито една от препоръките по европейската конвенция за търговия с квотите, вероятно защото, както това, така и много други неща не са били важни за него.

Днес министърът на околната среда и водите се включи в отбелязването на Световния ден на околната среда, което се провежда в Южния парк в София. Днес милиони хора са обединени около идеята да опазим нашата природа, каза Караджова, като призова гражданите да се включат в опазването на българското биоразнообразие - едно от най-големите в света.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна се обърна към съгражданите си, като ги призова да бъдат по-активни в разделното събиране и опазването на чистотата. Тя съобщи, че предстои след два дни да бъде отворен паркът на Военна академия. Над 1.5 млн. лева ще инвестира общината в изграждането на 7 километрови екопътеки в природен парк "Витоша". Ще бъде реконструиран паркът Пражка могила в Орландовци. За целта общината е отделила 800 000 лева.

Източник: БГНЕС