За изненадата на енергийния министър от изявлението на премиера, депутатът от ПГ на КБ Румен Овчаров заяви в кулоарите на НС днес: "Съчувствам на министър Трайков, той просто е кукла на конци, която до момента трябваше да играе много сложна роля".

Проектът "Бургас-Александруполис" се спира, а АЕЦ "Белене" се замразява, за да се удовлетворят американските интереси", подозира Румен Овчаров.

"От една страна министър Трйков се прави пред руснаците, че води преговори и иска да продължи проекта, да намери решение, а от друга - играе пред американците ролята на човек, който пък изпълнява техните поръчки за спиране на руските проекти в България. В крайна сметка той си е избрал тази роля", каза Овчаров.

Някои хора в България така и не разбраха, че България има собствени национални интереси и тези интереси не могат да бъдат управлявани, от които и да било други държави, подчерта той. Действията, които предприема правителството и е добре е, че най-после ги предприема, защото това стоене в "разкрачено положение" беше по-опасно и по отношение на АЕЦ "Белене", и по отношение на "Бургас-Александруполис", допълни той. Добрата новина, според него е, че това е, че с нещо се приключва и че тази агония, изключително вредна за България, завършва.

"Надявам се, че министър-председателят схваща за какви загуби става дума, както политически, геополитически, а и чисто икономически, България ще заплати 2 млрд. евро, за да приключи проекта "Белене", вместо да даде 2 млрд. евро, за да имаме работеща най-евтината АЕЦ в целия ЕС", категоричен е Овчаров. Според него България се отказва от един проект, който сега, очевидно, ще бъде реализиран в Турция.

Източник: БГНЕС