Южният плаж във Варна е най-застрашен от замърсявания по цялото българско крайбрежие, заяви днес началникът на Басейновата дирекция за Черноморския район Венцислав Николов.

По думите му основният проблем е намиращият се наблизо преливник, както и изливането на води от канала в съседство.

В края на миналата седмица стана ясно, че само един морски плаж в България не отговаря на европейските стандарти. Това се отбелязва в доклад на Европейската комисия за качеството на водите в местата за къпане в страните от ЕС. Плажът е бил в района на Варна.

Плажовете в северната част на крайбрежието са застрашени от евентуални замърсявания, дошли по река Дунав, допълни Николов. Според него за ивиците на юг няма рискове и те са чисти.

Николов участва във второто заседание на Басейновия съвет към дирекцията, на което присъстват френски експерти.

В момента водата по българските плажове е чиста, категоричен е Николов. Той уточни, че до август не очаква проблеми с пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци". Очаква се дотогава да приключи проектът за дълбоководното заустване на отпадните води на една миля навътре в морето, осъществяван от "ВиК" - Варна.

Николов коментира, че най-кратките срокове, с които страната ни трябва да се съобрази, е изискването за изграждане на пречиствателни станции за населени места с над 10 хиляди жители до края на тази година. По думите му има реална опасност това изискване да не бъде спазено. В района на Варна с тази задача няма да могат да се справят общините Провадия и Долни чифлик, уточни Николов.

За неизпълнението на мерките, предвидени в плана за управление на водите, страната ще търпи санкции от ЕС, допълни Лоран Файен, председател на УС на Агенцията по водите във Франция, която работи за басейна Рона-Средиземно море-Корсика. Той уточни, че глобите за липса на пречиствателни санкции са еднократни и всекидневни, до построяването на съоръженията.

Източник: БТА