Европейските държави трябва да ограничат бюджетните си дефицити и да публикуват резултатите от стрес тестовете на банките, тъй като финансовият пакет, който беше подготвен за борба с дълговата криза им осигурява известно време, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитиран от Bloomberg.

Планът за помощ на стойност 750 млрд. евро "създаде възможност за предприемането на допълнителни мерки и е важно Европа да използва времето си добре," заявява Зелик в интервю. "Този период не е свършил в никакъв случай."

Европейските лидери се срещат днес в Брюксел, за да придвижат напред плана си за оказване на финансова подкрепа на държави с висок бюджетен дефицит като Испания и да защитят еврото. Европейската валута губи 15% от стойността си от началото на годината.

Обезценяването на еврото може да помогне за ръста на европейския износ в краткосрочен план, казва Зелик. Спадът обаче отразява и намаляващото доверие в европейските ценни книжа и това ще се отрази и на САЩ и други страни, смята Зелик.

Преди предстоящите срещи на Г-20 в Торонот през следващата седмица "хората са загрижени за това как Европа ще се справи с проблемите, свързани с държавните задължения," казва Зелик.

Европейските правителства ще трябва да положат „продължителни усилия", за да намалят бюджетните си дефицити и да контролират разходите в дългосрочен план, според Зелн, който приветства решението на френския президент Никола Саркози да вдигне възрастта за пенсиониране. Той също така призовава за ходове, които ще насърчат растежа, като намаляването на бюрокрацията.

Друга "важна стъпка" е да се проведат стрес тестове на банковата индустрия и техните резултати да бъдат обявени, казва Зелик. "Колкото по-скоро се тръгне към прозрачност, толкова по-скоро ще се стигне до стрес тестовете, които ще помогнат за разсейването на част от съмненията."

Централната банка на Испания обяви, че ще публикува резултатите от стрес тестовете на испанските банки, докато банкови групи в Германия и Великобритания заявиха, че разкриването на подробности около определени институции крие рискове.

Ситуацията със задълженията на Испания е по-различна от тази в Гърция, която миналия месец получи помощни средства на стойност 110 млрд. евро, според Зелик.

"Положението с конкурентоспособността на Испания е различно, но всяка страна си има предизвикателства, с които трябва да се справя и е важно Европа като цяло да се заеме с тяхната комбинация," смята Зелик.