Възкръсването на имотния пазар се отлага за по-добри времена. Покупките на недвижима собственост намаляват и през първото полугодие на 2010 г. По данни на Агенцията по вписванията за периода са сключени общо 73 867 сделки за къщи, апартаменти, бизнес площи, терени и земеделска земя. Това е с 15.5% по-малко спрямо първите шест месеца на м. г., които бяха определени като кошмарни.

Активността на пазара се върна шест години назад, като броят сделки драматично се е "засилил" към нивата от 2004 г. Имотният сектор продължава "да копае под дъното" като доказателство, че през 2006-2008 г. е бил надут огромен балон на цените.

Сделките в столицата обаче нарастват с 3% от началото на годината. Повече покупки има и в Стара Загора и Търговище. Но в другите областни центрове излизане от кризата не се вижда.

Пазарът на имоти още не може да се отърси от здравата хватка на кризата, задушила го през есента на 2008 г. Активността, измерена чрез броя сключени сделки, продължава да намалява и през първото полугодие на 2010 г.

За шестте месеца на т. г. са сключени 73 867 покупко-продажби, което е с 15.5% по-малко от същия период на 2009 г. (87 459). Данните са официални - на Агенцията по вписванията. Динамиката на имотния пазар се върна шест години назад. Броят сделки падна на ниво под 2005 г., когато бяха регистрирани 99 297 вписвания за първото полугодие.

От общо 113 служби по вписвания в цялата страна само в 14 има ръст на сделките през т.г. В другите райони активността пада, включително и в почти всички областни градове, където е съсредоточен жилищният пазар.

За 14-те служби, където сделките растат, е характерно развитият пазар на земеделска земя. Интересът към покупката на ниви остава на стабилно ниво. В някои земеделски райони сделките отбелязват немалък спад, но за това има друго обяснение. В началото на годината изваждането на скици за земеделска земя беше възпрепятствано от административни неуредици.

София за пореден път доказва, че не е България - сделките в столицата обърнаха негативната тенденция и отбелязват ръст, макар и със скромните 3%. От началото на т.г. в София са сключени 10 038 операции с имоти, но това е много под нивото от 2005 г. - 14 069 сделки. А за сравнения с 2007-2008 г. не може да става и дума - тогава се сключваха по 135 000 -136 000 сделки за първите шест месеца.

Търсенето на имоти е основен индикатор за промените в цените. Когато сделките скачаха с бързи темпове, цените на имотите растяха. И обратното - спадът на активността води до понижаване на цените.

Агенциите за имоти вече публикуват първите данни за пазара от началото на годината. От "Форос" съобщават за нов спад на жилищните цени, макар и с по-бавен темп от 2009 г. Тухлените апартаменти в София са поевтинели средно с 11.3%, панелките - с 4.3%, а новото строителство - със 7.1%.

Във Варна средното понижение за всички видове жилища е 3.6%. Тухлените апартаменти поевтиняват със 7, панелките - с 2, новото строителство - с 1.7%.

В Бургас цените падат средно с 0.6%, като отново "първенци" са тухлените жилища - минус 4.9%.

Във Велико Търново цените са паднали с 10.8%, а в Благоевград - с 3%. Само в Стара Загора е засечено поскъпване на жилищата - с 1.1% за полугодието.

Източник: в. Труд