Шефът вече няма да може да ни пенсионира, когато навършим законовата възраст и навъртим нужния стаж. Това предвиждат поправки в осигурителния и в трудовия кодекс, предложени от социалния министър Тотю Младенов. Всеки ще може да работи допълнително колкото иска, като всяка година стаж отгоре ще увеличава бъдещата му пенсия с 3%. Закрилата отпада, когато човек подаде документи в НОИ.

Принудително на 65 г. ще се пенсионират само професорите и доцентите. За всички останали в държавата пенсионната възраст остава 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. Задължителният осигурителен стаж се вдига с 3 г. - за мъжете вече ще е 40 вместо 37 г., а за жените - 37 вместо 34. Новият ред влиза в сила от 1 юли 2011 г. Запазва се възможността навършилите 65 г. да вземат социална пенсия, ако са работили поне 15 г.

Навършилите пенсионна възраст, на които не им стигат 36 месеца стаж, могат да излязат в пенсия, но с по-малко пари. За всеки недостигащ месец редукцията ще е 0.2%.

Миньори, летци, химици, които са в I и II категория, запазват правото си на ранна пенсия до 31 декември 2014 г. включително. И за тях стажът се вдига съответно на 37 и 40 г.

Човек ще може да си купи само 2 недостигащи години вместо 5. Целта е пенсията да се обвърже с реално отработеното време. Отпада опцията за разсрочено плащане.

Занапред болничните и майчинските на ЕТ, нотариуси и всички самоосигуряващи се ще се смятат от минималния осигурителен доход за страната, а впоследствие сумите ще се коригират въз основа на годишната данъчна декларация и внесените осигуровки. Осигуряването на тази група ще е също на база на минималния доход авансово, а след това ще се доплаща върху разликата с реалния доход.

Вдигат парите за старост по 3 нови схеми

Пенсиите, отпуснати до 31 декември предходната година, ще се осъвременяват всяка година от 1 юли по една от 3 възможни схеми, предвиждат поправките в Кодекса за социално осигуряване, с които стартира пенсионната реформа.

В първия вариант ще се вдигат със 100% от ръста на инфлацията при реален скок на БВП за предходната година под 3%.

Във втория увечението ще е със 70% от инфлацията + 30% от осигурителния доход при ръст на БВП между 3 и 4.9%.

Третата схема предвижда увеличение с 50% от инфлацията за предходната година + 50% от осигурителния доход при повишение на БВП 5% или повече.

Източник: 24 часа