За шеста поредна година руската версия на сп. Forbes състави списъка на най-богатите руски знаменитости според доходите, споменаването им в медиите и търсенето на името им в интернет. Общата стойност на доходите на 50-те „най" е 150 млн. долара.

Най-много са представителите на поп-музиката (18 на брой), но по сумарно богатство начело са 14-те спортисти в касацията, които притежават заедно 78.5 млн. долара. При това повечето от тях печелят изцяло от спортната си дейност, едва при трима- Мария Шарапова, Андрей Аршавин и Елена Исинбаева, голяма част от дохода се формира от рекламни договори.

Освен тях сред 50-те най-богати руски знаменитости влизат още седем телевизионни водещи, четирима хумористи, пет представители на киното, една писателка- Даря Данцова и дресьорите на тигри братя Запашние.

А топ 10 изглежда така:

1. Мария Шарапова

Доход: 25 млн. долара

Сфера: Tенис

Тя изгря с победата си на Уимбълдън през 2004 г. През 2005 г. беше първата ракета в света. През миналата година е спечелила 13 млн. долара от наградни фондове и 70 млн. долара от новия си осемгодишен договор с Nike. Шарапова заема първото място на най-богатите руски знаменитости от шест години и явно скоро не се кани да го напусне.

2. Алла Пугачова

Доход:4.5 млн. долара

Сфера: Музика

Ала Пугачова печели от правата над над 60-те си албума. През миналата година тя направи и грандиозен концерт по повод 60-ия си рожден ден.

3. Александър Овечкин

Доходи: 12 млн. долара

Сфера: Хокей

През 2008 г. той подписа 13-годишен договор с Washington Capitals за 124 млн. долара, с което стана първият хокеист в света, подписал споразумение за над 100 мнл. долара.

4. Ксения Собчак

Доходи: 2.3 мл. долара

Сфера: Медии

Руската Парис Хилтън- дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург, се изявяваше като водеща на едно от най-обсъжданите риалити шоута в Русия "Дом 2". Нейно предаване беше заклеймено от руската православна църква, което не пречи през миналата година да е печелила от изявите си в три телевизионни и радиопрограми.

5. Андрей Аршавин

Доходи: 8.3 млн.

Сфера: Футбол

Капитанът на отбора на Русия по футбол премина през миналата година от Зенит в Арсенал срещу трансферна сума от 24 млн. долара.

6. Дима Билан

Доходи: 3.7 млн. долара

Сфера: Поп-музика

Победителят от Евровизия 2008 г. има зад гърба си два албума и редица изяви и турнета, формиращи дохода му.

7. Филип Киркоров

Доходи: 5 млн. долара

Област: Музика

Роденият в България певец има десетки албуми, а доходът му се допълва от активна концертна дейност.

8. Евгений Плюшченко

Доходи: 1.6 млн. долара

Сфера: Фигурно пързаляне

През 2010 г. той взе сребърен медал от Олимпиадата във Ванкувър и обвини съдиите в пристрастност. Освен това се изявява като политик- депутат е в законодателното събрание на Санкт Петербург от партията Справедлива Русия.

9. Григорий Лепс

Доходи: 5 млн. долара

Област: поп-музика

Въпреки сравнително късната си слава, Лепс има 14 албума зад гърба си, дава по 200 концерта на година и с лекота напълни дори Кремълския дворец.

10. Валерия

Доходи: 3.5 млн. долара

Област: поп-музика

Певицата има 15 албума и през мината година продължи успешно да гастролира в Русия.