Състоянието на финансовата система на САЩ остава крехко и банките подложени на допълнителен икономически натиск може да имат нужда от още 76 млрд. долара капитал, според резултатите от стрес тестовете на Международния валутен фонд (МВФ), информира Bloomberg.

Резултатите, публикувани днес като част от по-обширен доклад на МВФ за щатската финансова система, предполагат, че банковата система на страната е стабилна, но остава уязвима. Цените на жилищата, заемите отпуснати за закупуването на търговски имоти и икономическият растеж имат потенциал да причинят шокове, които биха могли да донесат на банките още загуби.

Съгласно един от възможните сценарии, малките и регионалните банки, както и подразделенията на чуждестранни банки ще имат нужда от 40.5 млрд. долара допълнителен капитал за да постигнат бенчмарк съотношение на капитала от първи ред към активите на банките в размер 6% в периода 2010-2014 г. При по-неблагоприятен сценарии на развитие на нещата, тези нужди нарастват до 76.3 млрд. долара, според доклада.

Тъй като икономическото възстановяване върви бавно, регулаторните органи трябва да бъдат особено внимателни в защитата срещу рискове и слабости, според доклада.

От МВФ също така подновиха призива си към администрацията на Барак Обама да предприеме промени по отношение на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac. В доклада се предлага частична приватизация.

От МВФ не препоръчват рекапитализирането на банките, които са включени в доклада. Вместо това от фонда призовават регулаторните органи да следят условията, особено за по-малките институции с по-малък пазарен достъп.

От МВФ твърдят, че в периодът 2010 - 2014 г. е падежът на заеми за закупуване на търговски имоти на стойност 1.4 трлн. долара, почти половината, от които са проблематични като плащанията по тях са забавени с 90 дена или повече или пък стойността на самите имоти вече е по-ниска от стойността на заемите. Цените на жилищата също са източник на опасения.

Щатските регулаторни органи ще трябва да увеличат усилията си за координирането на контрола над финансовата индустрия след приемането на новия закон през този месец, казват от МВФ. Докладът като цяло приветства новия закон, докато в същото време сигнализира за някои опасения.

"В някои области бяхме малко разочаровани. Смятаме, че системата от регулаторни агенции остава изключително сложна с много голям брой агенции, които участват в регулаторната дейност и бихме предпочели да видим доста по-смела рационализация."