Гангстери, наркодилъри и перачи на пари изглежда дават своя принос в оказването на подкрепа на финансовата стабилност на Еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Това, според европейските власти, се дължи на търсенето от тяхна страна на евро банкноти с голям номинал и по-конкретно 200 и 500 евро. Европейската централна банка емитира тези банкноти с голяма печалба, която е добре дошла във времена, когато реакцията на банката спрямо финансовата криза постави под въпрос финансовата й мощ.

Банкнотите с голям номинал все повече "превръщат еврото в предпочитаната валута за подземния свят и сивите икономики и за тези, които ценят анонимността при техните финансови транзакции и инвестиции," според Вилем Буитер, старши икономист в Citigroup. Бизнесът с емитирането на евро банкноти, при който разходите за почти нулеви, е "силно печеливш" за ЕЦБ според Буитер.

Когато евро банкнотите и монетите влизат в обращение през януари 2002 г., общата стойност на банкнотите от 500 евро е 30.8 млрд. евро, според ЕЦБ.

Днес съществуват банкноти евро на обща стойност около 285 млрд. евро, което представлява годишен ръст от 32%. По стойност 35% от евро банкнотите в обращение са с най-големия номинал от 500 долара, банкнотата която малко хора някога са виждали.

Банкнотите с голям номинал са по-удобни за укриване и пренасяне на големи суми. Полицията открива евро банкноти с голям номинал в кутии със зърнени закуски, автомобилни гуми и в тайни отделения в камиони, казва Сорен Педерсен, говорител на Европол. "Ясно е, че тези пари често са свързани с търговията с наркотици, което обяснява сходството в методите, използвани при укриването на банкнотите."

От ЕЦБ отказват да коментират по въпроса кой използва банкнотите. ЕЦБ и правителствата от ЕС обаче се облагодетелстват от търсенето.

Печалбата на централната банка от емитирането на пари, както и други нейни привилегии като централната банка, като например възможността да изисква безлихвени или нисколихвени депозити от банките, се нарича сеньораж.

Печалбите на ЕЦБ от сеньораж стават все по-важни през тази година.

ЕЦБ включи активи с неизвестно качество на стойност стотици милиарди евро в счетоводния си баланс в резултат на реакцията и спрямо световната финансова криза.

Банката има над 600 млрд. евро под формата на обезпечение за заеми, които е отпуснала, както и нас 400 млрд. евро под формата на ценни книжа, които директно притежава, включително държавни облигации.

Като цяло балансът на ЕЦБ е нараснал до почти 2 трлн. евро. Капиталовата й база е 78 млрд. евро. Това създава ливъридж, който я кара да изглежда като "хеджфонд на стероиди," според Буитер. Не е нужно обаче банката да понесе големи загуби по тези активи, за да изтрие тънкия си капиталов буфер.

Тук идва ролята на сеньоража.

В последните години печалбата от емитирането на нови пари достигат 50 млрд. евро годишно. През 2008 г., когато Lehman Brothers фалира и кризата се разрази, печалбата достига 80 млрд. евро.

Дори и при консервативни прогнози за бъдещия ръст на валутата в обращение, например от 4% годишно, което е в тон с таргета за инфлация на ЕЦБ от 2% плюс маржин за икономически ръст, според Буитер бъдещите приходи на централната банка от сеньораж ще бъда между 2 и 6.9 трлн. евро.

Благодарение на сеньоража, според него, ЕЦБ е "супер платежоспособна."

Говорител на ЕЦБ пък казва че няма планове за изтеглянето на банкнотите с голям номинал от обращение, националните еквиваленти на които, бяха използвани в шест страни членки преди еврото да бъде пуснато. Банкнотите ще останат в обращение когато серии с нов дизайн бъдат пускани в следващите години.

Заменянето на банкнотите с такива с по-малък номинал би увеличило производството и разходите по обработката, според нея.