Световният съвет по зърното (ССЗ) получи първите данни за сериозните загуби от урожая в страните от ЕС, заради сушата в редица райони на Западна и Централна Европа. Представител от международната организация съобщи днес, че загубите от пшеница във Франция могат да достигнат тази година до 10% спрямо миналогодишната реколта, информира ИТАР-ТАСС.

„Ситуацията се усложнява, това лято в Европа се оказа извънредно горещо", посочи той. „Никой не може да каже, колко дълго ще продължи този феномен".

Съгласно данните на службата на ЕС, отговаряща за продоволствената безопасност, в редица европейски страни са отчетени големи загуби при реколтата на различни култури. В Германия е загинала до 20% от реколтата на ечемик, в Италия - до 15% на домати, а Полша - до 20 на сто на зърното и 10% на овошки.

ЕС вече започна да се готви за напрежение на потребителския пазар, а дори и за недостиг от хранителни продукти. Британският вестник Daily Express излезе днес на първа страница със статията „Цените на хранителните продукти скачат". В нея се посочва, че „британците ще пострадат от растящите цени на храните след най-големия за последните 37 години месечен ръст на цената на пшеницата".

Специалистите признават, че загубите на реколти на зърнови и други култури в ЕС са по-малко от тези в Източна Европа, където сушата е още по-голяма. Традиционните купувачи на руска, украинска и казахстанска пшеница се насочиха към други доставчици, съобщи днес Bloomberg.

„Потокът на експортна пшеница от Русия и Украйна започна да намалява", заяви ръководителят на Асоциацията на мелничарите на Индонезия Франсискус Велиранг. Според него Индонезия, която е най-големият вносител на пшеница в Азия и която през последните години я придобиваше от Русия и Украйна, днес е принудена да се обърне към САЩ и Австралия.