Харвард запазва челното си място в класацията на световните университети за осма поредна година, информира Reuters. Щатските университети традиционно доминират класацията, но тази година се забелязва напредък от страна на китайски висши учебни заведения.

Тазгодишното издание на класацията Academic Ranking of World Universities (ARWU) се изготвя от шанхайския университет "Джао Тонг".

САЩ могат да се похвалят с осем от първите 10 университета и 54 от най-добрите 100 университета в света.

В челната десетка към Харвард се присъединяват още Калифорнийски университет, Бъркли; Станфорд; Масачузетският технологичен институт; Калифорнийският технологичен институт; Принстън; Колумбийският университет и Чикагският университет. Йейл се нарежда на 11-о място.

Най-високо класираните британски университети са Кеймбридж, който пада от четвърто на пето място и Оксфорд, който запазва 10-тата си позиция. Като цяло броят на британските университети в челните 500 намалява от 40 миналата година до 38 тази година.

Класацията, която първоначално е създадена, за да определя мястото на китайските университети в световен план, показва, че азиатските университети се изкачват в класацията като през тази година в челните 500 има 106 от Азиатско-Тихоокеанския регион а китайските университети също бележат ръст.

"Методологията на класацията не е променяна, но броят на китайските университети в челните 500 вече достига 34 през 2010 г., което е повече от два пъти в сравнение с 2004 (16)."

От ARWU използват шест индикатора за подреждането на университетите по цял свят, включително броят на Нобеловите лауреати сред възпитаниците, броят на научните публикации в авторитетни списания.

Най-високо в класацията от Азиатско-тихоокеанския регион е Токийският университет, който отново е на 20-то място следван от Университета на Киото, който заема 24-то място. Представянето на Япония като цяло е по-слабо с 25 университета в челните 500, в сравнение с 31 висши учебни заведения през миналата година.