Франция и Германия са в ожесточена борба с Великобритания в опит да убедят най-големите в света инвестиционни банки да прехвърлят европейските си централи на тяхна територия, предаде ИТАР-ТАСС.

Според днешното издание на британския вестник "Сънди таймс" Париж и Берлин "се опитват да оспорват лидерството на лондонското Сити в деловите кръгове на Европейския съюз, предлагайки на частните финансови институции специални данъчни облекчения за период до 20 години".

Изданието се позовава на високопоставени представители на банковия сектор, които са получили редица неофициални предложения чрез официални органи на Франция и Германия "за значителни привилегии", ако пренесат най-печелившите части от банковата си дейност от Лондон в Париж и Франкфурт.

"Президентът на Франция Никола Саркози дори е засегнал тази тема при срещата си с ръководителите на европейските подразделения на големи инвестиционни банки", подчертава "Сънди таймс".

"Министрите на финансите на няколко от най-големите страни в Европейския съюз ни показаха, че можем да получим всичко, което искаме, ако пренесем централата си в съответната държава", отбелязва ръководителят на една от банките в лондонското Сити, цитиран от изданието.

През първите 6 месеца на 2010 г. около 4000 служители са напуснали финансовия център на Лондон най-вече заради въвеждането на ограничения за бонусите в банковата сфера.

Общо от началото на финансовата криза през лятото на 2007 г. лондонското Сити се е лишило от 16 000 високопоставени финансисти, които са заминали от Великобритания в други страни или изобщо са се оттеглили от бизнеса, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Източник: bTV