Австралия и Нова Зеландия са на първо място в класацията „Индекс на благотворителността", съобщава АП. Той се изчислява за първи път и показва гражданите на кои държави са най-склонни да заделят пари за благотворителност.

Данните са на британската Charities Aid Foundation.

В проучването са включени 153 държави. САЩ са на пето място, а Китай близо до дъното, с малко по-висока активност от Мадагаскар.

Резултатите са в три категории - за даряване на пари, извършване на доброволен труд и оказване на помощ на непознат. Анкетираните е трябвало да отговорят дали са направили едно от трите в последния един месец.

На първо място са Австралия и Нова Зеландия, където 57% от анкетираните са отговорили с „Да". Второ място си поделят Канада и Ирландия (56%), следвани от САЩ и Швейцария (по 55%).

Някои от най-многобройните нации в света са в дъното на класацията - Индия на 134-то място, Русия е на номер 138, а Китай на 147.

Едва 4% от китайците са съгласни да положат някакъв доброволен труд, а само 6% от руснаците могат да отделят средства.

България е на 141-во място от 153 държави. У нас 18% от населението е дало пари в последния един месец, а 30% са помогнали на непознат. Очевидно времето е много важно за българите, тъй като само 3% са взели участие в някакъв доброволен труд.

В Либерия пък само 8% биха дарили средства, но 76% казват, че редовно помагат на непознати в беда.

Като цяло 20% от анкетираните в света са положили доброволен труд в последния месец, 30% са дарили пари, а 45% са помогнали на непознат.

За САЩ процентите са - 60% са дарили пари, 39% са отделили време и 65% са помогнали на непознат.