Продължават срещите на министър Трайков с водещи компании, финансови и търговски институции в рамките на визитата му в Съединените щати, съобщиха от МИЕТ.

През втория ден от посещението си министърът разговаря с главния икономист на Федералната банка на Чикаго Томас Клиър. Двамата обсъдиха икономическата ситуация в САЩ и България и мерките, които двете страни предприемат за съживяване на икономиките си в условия на финансова криза.

Макар различни по мащаб и състояние на бизнес-средата, двете икономики отчитат някои сходни признаци на възстановяване, отбеляза след срещата министър Трайков. Те са резултат от оптимизиране на дейностите и разходите на компаниите, което освобождава финансов ресурс.

Несигурността на финансовите пазари обаче засега възпира бизнеса да инвестира тези допълнителни средства и да генерира ускорен растеж. Една от възможностите за стимулиране на растежа е насърчаването на борсовата търговия и прилагането на успешни практики от утвърдени финансови и стокови пазари.

Опита на една от водещите борси в света - Чикагската стокова борса (СМЕ) - бе във фокуса на разговорите на министър Трайков с директора „Международни продукти и услуги" на борсата Чарлз Фара. В момента СМЕ, която има операции в различни страни по света, проучва възможности за разработване на съвместни продукти с други борси, които да ползват нейната компютърна система за обмен и търговия и да изпълняват борсови заявки към CME.

Министър Трайков отбеляза, че български борси биха могли да си сътрудничат с Чикагската стокова борса. Предстоят допълнителни разговори за проучване на възможностите.

Перспективите за партньорство бяха обсъдени и с г-жа Мери Робъртс - заместник директор на Департамента по търговия и икономика на щата Илинойс. Дейността на департамента е съсредоточена в насърчаване на търговията и преките чуждестранни инвестиции.

Г-жа Робъртс представи концепцията за промотиране на туристическия потенциал на щата Илинойс и значението на добрата инфраструктура и логистика за развитието на бизнеса. Таксите върху туристическите услуги там са 15%, част от които се влагат в реклама на туристическия продукт.

Министър Трайков подчерта предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация и големия потенциал за сътрудничество между Департамента по търговия и Българската агенция за инвестиции за привличане на инвестиции, създаването на бизнес партньорства между компании от двете страни, както и във филмопроизводството. По идея на министър Трайков ще бъде създадена съвместна програма за обмяна на служители и опит между Департамента по търговия и МИЕТ.

В рамките на посещението си в Чикаго министър Трайков има срещи с вицепрезидентите на компаниите Boeing и на Motorola Рик Гирсбак и Бренда Херолд. Той представи потенциала за бизнес и инвестиции в България, както и политиките на правителството за ниски данъци, насърчаване на инвестициите, подкрепа за иновациите и добро административно обслужване.

Министър Трайков подчерта добрите възможности, които страната ни предлага за аутсорсване на дейности и покани Boeing да проучи възможностите за това в България, както и да се включи в приватизацията на ВМЗ Сопот, за което ще бъде изпратена допълнителна информация.

Акцент в разговора с вицепрезидента на Motorola Бренда Херолд бяха перспективите за партньорство в мобилните комуникации, изграждането на цялостни системи за сигурност и умни мрежи (smart grid) в енергетиката.

Министър Трайков подчерта интереса си към развитието на умни мрежи в България и подкрепа на правителството за сътрудничество в тази област. Представители на Motorola ще посетят София, за да проучат възможностите за общи проекти.

В края на деня министър Трайков се срещна с представители на българската общност в Чикаго. Той запали свещ в храма "Света София" по повод деня, в който православната църква почита трите сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Българският духовен клир благослови правителството и българския народ.

На срещата с нашите сънародници след това министърът представи приоритетите и политиките на правителството в икономическата и социалната сфера. Сънародниците ни в Чикаго изразиха готовност да помагат на България в промотирането й като добра дестинация за инвестиции и туризъм.