Поне по 400 българи повече са излизали да крадат всеки месец от началото на годината.

Липсата на работа и перспектива навсякъде в страната са увеличили за 8 месеца с 4 хиляди установените обирджии, отчитат от Криминална полиция.

На ден се опразват поне по 200 жилища, магазини и офиси, а общо регистрираните случаи на кражби до краяна август са 48 700. Ловеч, Враца, Монтана, Плевен и Разград са първенци по обири, там престъпленията са скочили двойно, в София обаче са намалели.

4 са професионалните банди, които полицията опитва да хване, но до момента са неуловими, около 20 са суперобирджиите.

Все по-голям проблем обаче за криминалистите са не сериозно подготвените групи, а дребните апаши, които понякога тарашат по 10 обекта на нощ.

Точно такъв бил случаят с двама студенти от Златоград, които били заловени преди няколко седмици.

Младежите влезли в лоша среда в София и при едно от връщанията си при родителите си за една нощ обрали всичките 12 магазина в града, разказват от сектор "Кражби" в Криминална полиция.

"Взели от единия магазин 5 лева и 10 ваучера за телефон, от другия прибрали алкохол и друга стока. Интересното в случая беше, че в нощта на обира, когато около полунощ се прибира собственичката на магазина и вижда отворена вратата, казва на сина си: "Абе, сине, тази врата да не си я оставил отворена, сигурно децата са си играли", вместо да се усъмни, че са ги обрали.

Представете си за какво спокойствие говорим в този град, след като тя изобщо не може да си помисли, че са ги обрали.

В този случай от всичките 12 удара студентите обирджии взели около 600-700 лева", разказват полицаи. Те отчитат, че заради кризата точно в много от най-спокойните градове рязко са скочили кражбите както и нападенията, при които директно грабят и бият хората.

"Точно такъв е случаят с Търговище, където има най-голямо увеличение на грабежите с 216% от началото на 2010 г. - през миналата година е имало 6 нападения, а през последните 8 месеца грабежите са 19", обяснява началникът на сектор "Грабежи" в Криминална полиция главен инспектор Светослав Шиваров.

Едно от най-бруталните нападения с най-голяма плячка, извършени в последно време, е в пернишкото с. Витановци, където отмъкнали 120 хил. лева. Там бандитите влезли с бронежилетки и униформи с надписи "полиция", били тежко въоръжени.

Парите били в шкаф в жилището, по данни на потърпевшия това са оборотни средства на фирмата му, която се занимавала с изкупуване на вторични суровини.

При друг въоръжен грабеж в Хасковско пък нападателите ударили на камък, защото в дома нямало нищо, въпреки предварителната информация, че всеки ден се държат между 20 и 50 хил. лева.

"Грабежът беше извършен през август в дом на търговци на пазар. Допреди 2 месеца тези хора държали целия оборот в по-стара постройка, в двора на къщата си. Когато направили грабежа обаче, крадците не намерили и стотинка.

После установихме, че преди два месеца познати им казали, че са луди да държат такива пари у дома и ги посъветвали да ги преместят", разказва инспектор Шиваров.

Профилът на драстично увеличилите се крадци и грабители доста се е разширил, защото вече на улицата да крадат излизат много хора, закъсали за пари, които преди това не са имали никави проблеми със закона, обясняват полицаите.

"Определено има и снижаване на възраста. Особено в уличните грабежи вече участват все по-често и 17 - 18-годишни. Излизат по тъмно да дебнат на улицата, за да се уча как се вършат тези престъпления. Това са хора без доходи заради кризата или по други причини. Немалка част са и наркомани", обясняват от Криминална полиция.

Тези хора най-вече обират домове и квартални магазини. Серията от кражби на златарски магазини, клонове на банки и по големи офиси обаче са дело на 4 групи много добре подготвени крадци, които правят по-големите удари в цялата страна.

В ограбеното златарско ателие в Пловдив например се вижда на записа на камерата как четирима бандити с маски извършват целия удар за 40 секунди.

"Влизат, повалят с един удар охранителя, единия от маскираните се насочва към касата, другите опразват витрините със златни накити, директно с картоните. Натъпкват ги в най-обикновени брезентови сакове и се измъкват", разказва за един от по-големите грабежи главен инспектор Шиваров.

20-те най-добри касоразбивачи у нас, които в момента са все още на свобода, пък изобщо не тръгват на удар, ако нямат сигурна информация, че в касата, която ще обират има поне 100 хил. лева. В групата на най-добрите в занаята влизал и заловеният преди 2 месеца бандит Стойне Ставрев-Кемпеса, който успя да отмъкне под носа на десетки служители в банка 2 милиона лева от чужди сейфове.

"Това са професионалисти, които се ловят много тудно и въпрос е дори на шанс. Той е знакова фигура в престъпния свят, отваря касите с поглед, без изобщо да се замисли. Беше отварял съседни касети във времето, когато е бил в помещението, за да ползва неговата касета", признават полицаи.

Столичната полиция арестува вчера избягал затворник от Враца и неговият авер сириец, които в последните месеци ограбили повече от 50 къщи и вили в софийските квартали в полите на Витоша.Двамата обирджии с километрични досиета били арестувани с раници и ска докато пренасялиш поредната плячка от телевизори, монитори, лаптопи, бижута дори и дрехи.

Банкери разкрили 8 обирджии, докато готвят удар

Банкови служители и охранители са разкрили в последните месеци 8 обирджии още докато са се готвели да ударят клон на техен трезор, разкриха криминалисти.

Това е станало факт, след като експерти от Криминална полиция са провели специално обучение на банкери, касиерки, гардове и други служители на големите финансови институции у нас.

"След серията от грабежи в клонове на банки най-вече в София проведохме специални инструктажи. Вече имам осем сигнала, в които от банките се обаждат за съмнителни хора, които се оглеждат или извършват други странни действия", обяснява шефът на сектор "Грабежи" в Криминална полиция главен инспектор Светослав Шиваров.

Той разяснява, че във всеки един клон вече знаят конкретно полицая в най-близкото районно управление, който разследва този вид престъпления. Така при инцидент или някакви съмнения се обаждат директно на него.

"При всеки получен сигнал за съмнителен клиент на банка криминалисти веднага преглеждат записа и ако се окаже наистина бандит се следи, ако човекът се върне, да бъде арестуван на място.

"По същия начин искаме да стане и със златарските магазини и обществените трезори", обяснява главен инспектор Шиваров.

Криминалисти разказват как при един от разкритите подготвяни грабежи най-важната информация е дадена точно от служител на банка.

Първоначално касиерка оглеждала няколко пъти клиент, който идвал при нея на гишето с шапка и слънчеви очила и не ги свалял през цялото време.

Тя го моли веднъж да си свали очилата и вижда, че изобщо не прилича на човека от личната карта. При последващо посещение на същия човек, служителят по сигурността се усъмнил, проверил телефона за връзка и установил, че не действа.

Когато клиентът дошъл, гардът го спрял и му казал, че телефонът не е актуален. Бандитът тогава дал телефона на жена си и така го заловили, обясняват полицаите. Затова е много важно служителите да са внимателни и бдителни, категорични са от МВР.

Източник: 24 часа