Сметната палата отправи 11 препоръки на министъра на регионалното развитие и благоустройството за подобряване на управлението на публичните средства.

Председателят на палатата Валери Димитров връчи на министър Росен Плевнелиев доклада за резултатите от одита на финансовото управление на министерството за периода от 1 януари 2008 г.-31 декември 2009 г., включително и времето в което министър беше и Асен Гагаузов.

Целта на проверката е да установи състоянието на обществените поръчки и на договорите.

Констатацията е, че поетите задължения по договори не са отразявани навреме в счетоводната система и това е довело до нарушаване на на текущото начисляване. Причината е, че до септември 2009 г. редът и начинът за получаване на информация за сключените договори не е определен.

След като се осчетоводяват всички поети задължения по сключените договори, те нарастват над два пъти от 286 566 700 лв. към края на 2008 г. на 595 541 827 лв. към края на 2009 г, каза Димитров.

До септември 2009 г. са възникнали задължения към доставчици също не са отразявани своевременно в счетоводната система, отчел още одитът. Така задълженията към доставчиците нарастват от 10 980 лв. за 2008 г. на 59 192 710 лв. за 2009 г., а просрочените задължения през септември 2009 г. - от нула до 30 628 500 лв.

По отношение на сключваните договори за концесии не е индексирано ежегодно повишаването на цените на строителните дейности и затова има невзети концесионни възнаграждения в размер на 2 млн. лв. Финансово необезпечените договори в МРРБ са 80 млн. лв., което е грубо нарушение на финансовата дисциплина. Има конкретни примери за такива договори, някои от тях са прекратени от новото ръководство на МРРБ.

Чрез многократните промени в бюджета на МРРБ капиталовите разходи за 2008 г. от 31.7 млн. лв., приети със закона за бюджета, са увеличени на 188 млн. лв. след последните промени в бюджета на министерството. Увеличението е шест пъти. За 2009 г. ситуацията е аналогична. Капиталовите разходи са 33.5 млн. лв., а след последните утвърдени промени -195.1 млн. лв., завишението е отново шест пъти. Докладът констатира още, че няма ефективен контрол и мониторинг на всички етапи от провеждането на процедурите по възлагане на обществени поръчки.

При обсъждането на доклада с одитния екип в Сметната палата се е стигнало до извода, че няма данни за престъпления според Наказателния кодекс, каза Валери Димитров.

Прокуратурата обаче е сигнализирана за 57 преписки, уточни министър Плевнелиев. Една от тях е за т.нар. Водно огледало в Кърджали.

Извършвани са тотални безобразия в МРРБ, коментира Росен Плевнелиев. „Взели сме конкретни мерки - има нови вътрешни правила за провеждане на обществени поръчки", допълни той.

Източник: Пресцентът МРРБ, БТА, Фокус