През 2010 г. най-търсените круизи от българи са едноседмичните в Средиземно море.

Очакванията на туроператорите са за ръст на круиз ваканциите през следващите шест месеца с 39 на сто.

През зимния период прогнозата е търсените круизи да бъдат с продължителност 7-14 дни, а предпочитаната дестинация да са островите в Карибско море.

Експерти съветват да се обмисли добре покупката на круиз за Коледа и Нова година, защото изборът на каюти вече е силно ограничен, а и както при хотелите и при самолетните билети, цените са много по-високи по празниците.

Препоръчително е да се резервират круиз ваканции след новогодишните празници. По данни на круиз линиите, за лятото на 2011 г. рекорден брой круиз кораби ще бъдат дислоцирани в Средиземно и Балтийско море, но цените няма да се понижат. Това е резултат от нарастващото търсене на круизи от европейските и американските туристи през последните години.

Все повече хора се интересуват от круизите като алтернатива на добре познатите ваканционни почивки на море, избират се повече по-близки дестинации, но се наблюдава и тенденция към отварянето на пазара и към по-далечни плавания като например до Карибски или Тихоокеански острови. Обществената нагласа за круизите като достъпна и различна почивка, става все по-ясно изразена.

Круизите не са продукт за масовия турист, отчитат експерти в бранша. От големите градове на страната има много повече запитвания и реални резервации за круиз ваканции отколкото от София, сочи проучване на пазара.

Източник: БТА