Класацията на Forbes на най-влиятелните жени в света през тази година е нетрадиционна. Престижното издание промени критериите си за оценка на претендентките и сега не титлата и мястото в социалната стълбица определят мястото на дамите в класацията, а влиянието им в обществото и тяхната предприемчивост. Резултатът е сериозно разместване в челната десетка:

1. Мишел Обама.

Възраст: 46

Позиция: Първа дама на САЩ

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Омъжена

Деца: 2

Първата Първа дама на САЩ от афроамерикански произход промени лицето на Белия дом. Тя е по-ангажирана с политиката от Лора Буш, модна икона и добре сложена майка. Тя се изкачи до номер едно с програмата си срещу затлъстяването при децата, която накара компании като Coca-Cola, Kellogg и General Mills да се ангажират с намаляване на калориите в продуктите си до 2012-а, а популярността й сред американците е 54%.

2. Ирене Розенфелд.

Възраст:57

Позиция: Изпълнителен директор на Kraft Foods

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Омъжена

Деца: 2

С 26.3 млн. долара, спечелени през 2009 г., тя стана втората най-добре платена жена в САЩ. Розенфелд е жена, позволила си да се изправи срещу самия инвестиционен гуру Уорън Бъфет. През тази година Бъфет, собственик на 9.4% от Kraft, продаде 33.1 млн. от акциите на компанията, след като Розенфелд отказа да спре сделката по придобиването на Cadbury. Кой спечели? Приходите на Kraft за второто тримесечие скочиха с 25.3% до 12.3 млрд. долара благодарение на бизнеса на Cadbury в Европ.

3. Опра Уинфри

Възраст:56

Позиция: Водеща на ток-шоу

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Неомъжена

Най-влиятелната жена в телевизията е спечелила 1.35 млрд. долара за последните пет години. Тя ще се оттегли на 9 септември 2011 г. от токшоуто, водено от нея 25 години.

4. Ангела Меркел

Възраст:56

Позиция:Канцлер

Гражданство: Германия

Семейно положение: Омъжена

С крехка коалиция, Меркел се опитва да проведе данъчна и образователна реформа преди следващите регионални избори. Плановете й 4% бюджетни икономии през 2010 обаче могат да разгневят избирателите, много от които настояват за повишаване на заплатите. Освен това Меркел активно лобира място за Германия като непостоянен член в Съвета за сигурност на ООН.

5. Хилъри Клинтън.

Възраст:62

Позиция:Държавен секретар

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Омъжена

Деца:1

Бившата първа дама на САЩ, сенатор и сега държавен секретар все още трябва да се потруди за триумф отвъд рестартирането на руско- американските връзки и турско-арменския договор. Тя демонстрира уменията си с постоянните си усилия за посредничество в Близкия Изток и съдействие за облекчаване положението на жените навсякъде по света. Какво предстои за Хилъри- да оглави Световната банка или да стане вицепрезидент на Обама през 2012 г.?

6.Индра Нуйи

Възраст:54

Позиция: Изпълнителен директор на PepsiCo

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Омъжена

Деца:2

През тази година Нуйи радикално преобърна рекламната политика, като изостави Супербола и създаде кампания на Pepsi Refresh за 20 млн. долара, които да отидат за проекти в различни сфери, а посетителите на сайта да гласуват за този, който им харесва. Рекламната кампания изтри разликата между реклама и благотворителност, хвали се Нуйи.

7. Лейди Гага

Възраст:24

Позиция: Певица

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Неомъжена

Лейди Гага възроди поп музиката и поп културата, a турнето й, което трябва да завърши през април 2011 г., се очаква да донесе 200 млн. долара. Извън бляскавата страна, Лейди Гага активно защитава правата на хомосексуалистите.

8. Геил Кели

Възраст:54

Позиция: Изпълнителен директор на Westpac

Гражданство: Австралия

Семейно положение: Омъжена

Директор на втората най-голяма банка на Австралия Westpac с активи за 551 млрд. долара и доходи от 15.9 млрд. долара, Кели е най-влиятелната бизнесдама в страната. Всяко нейно изказване моментално получава отзвук. През миналата година тя си навлече гнева на австралийците с драстичното вдигане на лихвите по кредитите.

8. Бионсе Ноуз

Възраст:29

Позиция: Певица и моден дизайнер

Гражданство: САЩ

Семейно положение: Омъжена

През миналата година Бионсе заработи 80 млн. долара както от музикалната си и бизнес империя, така и от договорите с L'Oréal и Coty. Песните й вдъхновяват всички от Мишел Обама до 7 8-годишни момиченца.

10.Елън ДеДженерес

Възраст:52

Позиция: Водеща на ток-шоу

Гражданство: ДСЩ

Семейно положение: Омъжена

Ако вече не беше заета „титлата" Дедженерес щеше да е кралицата на телевизията. Тя е награждавана пет пъти с Еми, а шоуто й продължава 8-и сезон.