Да се предложат на БФБ пакети от дружествата в структурата на „Българския енергиен холдинг“ и да отпаднат ограниченията за инвестиции на Сребърния фонд на българския капиталов пазар. Това бяха двете най-често споменавани мерки, около които се обединиха представители на инвестиционната общност по време на дискусионния форум на тема „Насоки за развитие на капиталовия пазар в България – стратегия за възраждане“.

Одобрение получиха повечето точки в актуализираната стратегия за капиталовия пазар на КФН, но с всеобщото притеснение, че може да останат нереализирани. Димана Ранкова, заместник-председател на КФН беше единственият представител на държавна институция, така че онези, от които най-вече зависи да се приложат мерките всъщност липсваха.

Повечето участници на форума отчетоха липса на интерес от страна на управляващите към проблемите на родния капиталов пазар, при консенсус, че без „побутване“ от страна на държавата няма да се мине.

Нещо повече, близо 250 млн. лв. активи на професионалните пенсионни фондове, инвестирани в български акции и облигации ще бъдат изтеглени от пазара, ако се реализира идеята на управляващите, активите на този вид фондове да се превърнат в парични средства и да се трансферират в НОИ, за да бъде подкрепен първия стълб на пенсионната система, алармира Анастас Петров, член на УС на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

„Този проблем вероятно е първият, с който трябва да се заеме Консултативния съвет, който КФН сформира с представители на браншовите от небанковия финансов сектор“, заяви Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Общо 500 млн. лв. са активите на професионалните фондове, като 100 млн. лв. от тях са по сметки в търговски банки, обяви Анастас Петров.

На събитието взеха участие повечето неправителствени организации, които имат отношение към проблематиката – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българска асоциация на управляващите дружества и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите. Участие взе и изпълнителният директор на БФБ – Иван Такев.