Понижението на SOFIX през последните седмици освен, че постави пред ново изпитание инвеститорите, имаше и положителен ефект, а именно да покаже кои компании са по-устойчиви на понижение, в сравнение с останалите.

Това е една изключително важна информация, защото може да даде ценна информация на инвеститорите, кои позиции биха могли да се използват, като попадащи в графата „устойчиви" или още „защитни".

Именно към тези компании може би ще се насочи или вече е насочен погледа на по-дългосрочните инвеститори, чиято цел, освен извличане на капиталова печалба, е и защита на портфейлите, доколкото такава е възможно.

В същото време най-понижаващите се компании пък често влизат в обзора на спекулативно настроените инвеститори (доколкото такива са останали все още на фондовия пазар).

Сред тях инвеститорите търсят компании, които са се понижили значително повече от индекса и според тях имат по-големи перспективи за по-голямо повишение от това на индекса, при евентуалното му възстановяване.

В таблицата по-долу се вижда на какво отстояние от върха си за годината (който между другото при повечето компании е точно преди година, откогато почна спада на индекса) се намират компаниите членки на индекса, повечето от които са относително нови в състава му.

Най-голямо понижение от върха си са регистрирали акциите на БАКБ, като те са спаднали от върха с 51.3%. Непосредствено след тях със спад от 50% се нареждат тези на Еврохолд и Индустриален Холдинг България със спад от 47.1%.

Най-близо до върха си са акциите на Софарма, като не случайно позицията се смята за един от най-стабилните сини чипове и фигурира в портфейлите на почти всички инвестиционни фондове. Тя се е понижила от върха си с по-малко от 10%.

Като втори по стабилност бихме могли да определим акциите на Монбат, на по-малко от 20% от върха си. Следват акциите на Адванс и Химимпорт.

Прави впечатление че две трети от компаниите в индекса или десет такива са отбелязали понижение по-голямо от върха от това на индекса SOFIX, възлизащо на 27.27%.