Китайските официални лица правят все повече възмутителни и нелепи изказвания в отговор на растящата критика към валутната политика на страната.

В началото на месеца в реч в Брюксел премиерът Вън Цзябао предупреди, че прекалено бързия ръст на юана неизбежно ще доведе до вълнения в страната: „Много от нашите експортни компании ще затворят, работниците- мигранти ще бъдат принудени да се върнат в селата си", „Ако Китай се сблъска със социална и икономическа нестабилност, това ще стане катастрофа за целия свят", заяви министър-председателят.

Но и други развиващи се страни са преживели подобно поскъпване на своите валути, така че по какъв начин умерената промяна в Китай в тази посока може да стане катастрофа за света, пита Пол Кругман в статия за New York Times.

В света очевидно бе постигнат консенсус, че е необходимо усилване на международния натиск над Пекин. Но как да стане това?

Според Мартин Уолф от Financial Times валутната война с Китай е практически неизбежна и вместо търговски натиск, и трябвало да се ползват финансови лостове.

От страниците на същото издание Фред Бергстейн призовава за компенсиращи интервенции, т. е. както „Китай и Япония изкупуват долари, за да останат собствените им валути чувствително недооценявани, САЩ следва да емитира на пазара аналогично количество долари, за да спечели ситуацията от обратната страна". Възможно ли е това?

Китайските интервенции са толкова ефективни благодарение на контрола на движение на капиталите, които ограничават обема на чужди инвестиции в страната.

Даниел Грос от Центъра за европейски политически изследвания (ЦЕПИ) в Брюксел смята: „Контролът над движението на капитала в Китай не позволява на САЩ, Япония и Европейската централна банка да предприемат ответни мерки, не съществуват значителни юанови активи, в които чужденците могат да инвестират средства".

Той предлага за компенсация да се ограничи придобиването на щатски активи от китайци. Дали САЩ могат да направят това и да лишат Китай от правото да купува доларови облигации? И как ще попречат на Пекин да ги купи на вторичния пазар? Или просто да пере пари през офшорни хедж-фондове?

В САЩ отсъства механизми за контрол на движението на капитали, а създаването на такъв би било по-голяма стъпка от компенсиращи механизми. Аз просто не разбирам механизма на подобно възмездие, заявява Кругман.

Изглежда хората търсят лесни решения на проблема, а такива няма.