В близките десетилетия САЩ ще запазят статуса си на най-могъщата държава в света, заявява президентът Барак Обама в интервю за политическия седмичник National Journal.

В интервюто си Обама нарича Индия и Китай "развиващи се страни, но с огромен потенциал, които започват да играят водеща роля на международната арена".

За своята страна Обама казва: "Трудно е да си представим, че през идните няколко десетилетия друга държава би могла да изравни със САЩ като степен на влияние на международната сцена и готовност за вземане на отговорност в света".

Американският президент не вижда заплаха от конкуренция от страна на Китай, тъй като "там 700 млн. души продължават да живеят в крайна бедност", тъй като Пекин "харчи много повече от нас за отбрана" вместо за подобряване на благосъстоянието на населението. "Както и преди, светът гледа на САЩ като на лидер.

Това означава, че и в момента имаме възможност да влияем върху световните събития, укрепвайки глобалния мир и безопасност, но и привличайки мозъци от цял свят в нашата страна", подчертава Обама.

Като най-важна задача първият човек на Америка посочва предотвратяването на това оръжия за масово поразяване да попаднат в ръцете на терористи. На второ място Обама поставя унищожаването на терористичвните мрежи по света, най-вече тези в Афганистан и Пакистан.

Източник: БГНЕС