Само за 7% от всички осигурени у нас има пълен период на осигуряване с вноски за 10 години, което означава, че част от работодателите са били некоректни - каза управителят на НОИ Христина Митрева пред БНТ.

Тя заяви, че е изненадана от реакцията на работодателите, които също имат вина за професионалното пенсионно осигуряване, като не са си изпълнявали задълженията.

Според шефа на НОИ размерът на осигурителната вноска не трябва да се променя засега от предвидения ръст с 1.8 на сто, но заради стълба за универсалните пенсионни фондове вноската трябва да бъде постепенно увеличавана с 3-4 % в годините, за да може младите хора да имат гарантирани пенсии.

Национализацията имаше след 9 септември 1944 г. - това е национализация, да вземеш собствения бизнес на хората, поясни Тотю Младенов, който пък даде интервю за Нова телевизия.

Министърът припомни, че в България преди години бе направена тристълбова пенсионна система, като се създадоха капиталови схеми за допълнителни пенсии за хората. Целта е да се получи една допълнителна пенсия след пенсиониране на хората, уточни още Тотю Младенов.

Ранното пенсиониране не се прави никъде в Европа по солидарни схеми, поясни той. Социалният министър смята, че дори при максималния вариант на изчисления на максималния осигурителен доход, хората с първа категория труд като миньорите, например ще получат изключително ниски пенсии в порядъка под 200 лв.

Има много неплатени вноски, съобщи още Тотю Младенов. Искаме да направим за следващите 22 г. една устойчивост на пенсионната система - сметките са направени, промените ще бъдат обсъдени и се надявам, че ще бъдат приети от МС и ще влязат в парламента, успокои министърът.

"С осигурителна вноска от 1.8% повече от догодина, с плавно увеличаване на стажа ще се гарантира устойчивостта на системата до 2032 г.", категоричен е социалният министър.

Запитан дали наистина вярва, че ще се постигне споразумение около пенсионната реформа, Младенов каза, че неговото желание е хората да се успокоят и бизнесът да започне да се занимава с неговите основни функции. "Ние трябва да успокоим хората, защото хората се интересуват да има къде да работят и да получават по-високи доходи", увери Тотю Младенов.

Промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани днес на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.