„Днешната борсова сесия ще зависи най-вече от предстоящото заседание на Министерски съвет по повод намерението да бъдат пренасочени активите на ППФ в общ солидарен държавен фонд под управлението на НОИ. Това срещна остър отпор от страна на водещи икономисти, организации, институции, дори и от МВФ. Полемиката в публичното пространство нажежи сериозно страстите на БФБ-София и доведе до оттегляне на оферти, най-вече „купува", което изтъни допълнително пазара и закономерно доведе до спадове и разпродажби", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

В случая става въпрос за повишаване на системния риск от политическо естество, свързан с някои недообмислени изказвания, които рушат имиджа и доверието в капиталовия ни пазар, където пенсионните фондове са основни играчи за момента, обясни Колев.

Неизвестността, според експерта, изправи всички инвеститори на нокти още от предната седмица и като че ли вълната от песимизъм започва да губи сили - каквото и решение да се вземе за ППФ, то едва ли ще станем свидетели на „батални сцени" на БФБ-София.

„И тъй като от всичко изговорено по темата може на практика въобще да не се състои, вероятният сценарий е сесията да завърши на положителна територия при изконсумирания негативизъм и надежди за вслушване на аргументите против това решение", смята брокерът. „Другият водещ фактор естествено си остават резултатите на публичните компании за деветмесечието, като експортно ориентираните компании ще покажат запазване на темпа на растеж на продажбите. Също така ще разберем и колко добър е бил туристическият сезон при компаниите от сектора, както и дали зърнената криза, и историческите котировки на зърнените култури ще се отразят по подобаващ начин върху резултатите на компаниите от бранша".

Повечето български индекси успяха да обърнат посоката си на движение във вторник и зеленият цвят преобладаваше сред тях. Индексът SOFIX записа повишение от 0.74% до 345.23 пункта, докато ръстът при BG 40 бе от 0.55% до 110.93 пункта.

Индексът BG TR30 добави 0.33% към стойността си до 279.68 пункта. Единственият губещ за деня беше BG REIT, който отчете понижение от 0.12% до 41.23 пункта.

Оборотът на регулиран пазар във вторник достигна 615 364 лв. Търгуваните компании вчера бяха 79, като 37 от тях отбелязаха поскъпване на акциите си.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!