Президентът Георги Първанов потвърди за намерението да се сформира нов политически проект с негово участие. "Има широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство", обяви той пред журналисти, но уточни, че това все още не означава учредяване.

В проекта има много представители на различни гилдии и слоеве - учители, лекари, преподаватели, кметове, представители на неправителствени организации, политици - които участват като граждани, специалисти, професионалисти, без ангажиране на политическата им партия. "Повече ще се разбере, когато се съберем", каза държавният глава и потвърди, че срещата на новата формация ще е на 11 ноември.

В отговор премиерът Бойко Борисов, който участва в Съвета на Европейския съюз в Брюксел, коментира: "Моля ви вече да не го наричате президент. Единственото, за което съжалявам е, че България остана без една институция за близо една година период напред, коментира още премиерът"

Социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, пръв коментира новината.

Пред агенция Фокус той каза, че „Ппезидентът Георги Първанов има сравнително висок рейтинг на фона на останалите политици, но вероятно той не си дава сметка, че този рейтинг е служебен и се дължи на поста, който заема, а не толкова на личните му качества. Т.е. тезата му, че този рейтинг ще се превърне в електорална подкрепа ще се сблъска с голямо разочарование. Не очаквам неговата съдба да е по-различна, отколкото на редица други люспи, които са се отделяли от партиите майки и в ляво и в дясно"

„В началото движението трябва да се пребори за левите избиратели - нещо, което аз не смятам, че ще се случи. Той ще отцепи част от избирателите на БСП, но не толкова голяма част, колкото се надява", коментира той.

По думите му хората са се уморили от познати политици, а Георги Първанов е в политиката от доста отдавна и е достатъчно изхабен и трудно може да е алтернатива на нещо съществуващо.

По материали на БНР и Фокус