Щатските пазари скочиха вчера, след агресивния ход, предприет ден по-рано от Федералния резерв, въпреки че компаниите за търговия на дребно обявиха, че потребителските разходи остават ниски, информира AP.

Dow Jones и S&P 500 скочиха с по 2% заличавайки загубите си след разразяването на финансовата криза през септември 2008 г. Dow Jones вчера затвори с повишение от близо 2% на ниво от 11 434.84 пункта, докато технологичният Nasdaq се повиши с 1.5%.

Цените на щатските акции тръгнаха нагоре в сряда, след като ФЕД обяви, че ще похарчи 600 млрд. долара в следващите осем месеца за изкупуването на държавни ценни книжа в опит да намали лихвените проценти и да повиши икономическата активност.

Решението на ФЕД също така вдигна цените на суровините до някои от най-високите им нива от години, тъй като инвеститорите смятат, че то ще доведе до по-голямо световно търсене.

Цената на суровия петрол скочи с 2% до шестмесечен връх от 86.49 долара за барел, докато памукът поскъпна с 3.6% до рекордно ниво.

Щатските държавни ценни книжа паднаха. Доходността на 10-годишните облигации се понижи с 0.08 процентни пункта до 2.49%. Падащите лихви спомогнаха за намаляването на средната лихва по 30-годишните ипотеки в САЩ до 4.24% в сравнение с 4.3% преди седмица.

Понижаването на лихвите пък помогна за оскъпяването на акциите на щатските строителни компании като D.R. Horton и KB Homes.

Световните пазари също скочиха след решението на ФЕД. Лондонският индекс FTSE 100 нарасна с 2%, а японският Nikkei 225 добави 2.2%. Хонконгският индекс Hang Seng отчете ръст от 1.6%.

Цените на акциите на щатските банки също поскъпнаха, след като в медиите се появиха информации, че ФЕД скоро ще позволи на банките в добро състояние, които са добре капитализирани, да увеличат дивидентите си. Акциите на Bank of America и J.P. Morgan добавиха по над 5% към стойността си вчера; Ръстът при Wells Fargo беше от 4%.

Ръстът на пазар дойде въпреки разнопосочните данни от търговците на дребно. Вчера стана ясно, че продажбите в някои от най-големите вериги магазини в САЩ са нараснали с 1.6% на годишна база през октомври. Това е и най-малкия ръст от април насам.

Мнозина икономисти твърдят, че потребителските разходи е малко вероятно да се върнат на нивата си от преди рецесията, докато ситуацията на пазара на труда не се подобри.

Затова инвеститорите днес ще насочат поглед към очакваните данни за заетостта, които са считани за барометър на възстановяването на икономиката. Предварителните прогнози са, че най-голямата икономика в света е добавила нови 60 000 работни места през октомври.