Говоренето на сексуални теми вече не е табу. Все още обаче, хората остават силно консервативни, когато става въпрос за споделяне на това колко печелят.

Вие най-вероятно не знаете каква е заплата на шефа ви, нали? В много държави обаче, вече се върви към по-голяма прозрачност в това отношение.

Така например, във Великобритания изпълнителните директори на компании са задължени публично да оповестяват своите годишни доходи (практика, която не е лошо да се приеме и у нас).

Подобно задължение имат и ръководещите публични сектори в страната. По-рано през годината във Великобритания бе взето решение да се публикуват и заплатите на най-скъпо платените ръководители на агенции, пише Bloomberg.

В много интернет сайтове хората могат да се ориентират за средните заплати в определени сектори.

Скандинавските страни също са значително напреднали по отношение на оповестяването на заплатите. Така например, в Дания, детайли за доходите на всеки се публикуват онлайн от данъчните служби. Същата практика е налице и в Норвегия.

В почти всички останали страни по света обаче, включително и в България, тайната за заплатата се крие ревностно.

Изследване във Великобритания сочи, че 37% от хората споделят с приятели и семейството си колко получават, 20% биха споделили какви са техните бонуси, а 23% свободно биха коментирали своите дългове.

Разбира се, остава една голяма група от 63%, които не се чувстват комфортно да коментират своите финанси.

Подобна е ситуацията и в САЩ. Проучване там сочи, че 17% от хората не биха коментирали техните доходи с никой. Останалите твърдят, че биха я споделили единствено с половинката си.

Защо специалистите смятат, че е добре да коментираме финансовото си възнаграждение с останалите?

На първо място - така ще отпадне възможността винаги да си мислим, че вземаме по-малко от всички останали. Хората са склонни да смятат, че всеки друг получава повече. Информираността за това кой колко получава, ще даде възможност на хората да търсят справедлива оценка на своя труд.

На второ място това ще повиши сигурността. Ще се намали възможността да си смените работата, защото смятате, че получавате под средното за сектора, в който работите. Също така ще се подобри значително самочувствието ви, както и мотивираността от работата ви.