Трябва да си променим чипа. Кметовете трябва да започнат да дефинират един, два три приоритета - дали ще е в посока развитие на индустрията, селското стопанство, туризма и т.н. Те трябва да да имат дългосрочна визия, а не да мислят на парче.

Средства има предвидени за всички кметове, но те трябва да положат усилия да ги отключат, призова Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството по време на 10-ото издание на BalREc, което се провежда под надслов „Общи усилия за устойчиво развитие". Profit.bg е медиен партньор на събитието.

Плевнелиев добави, че изграждането на качествена инфраструктура отнема 20-ина години. За пример посочи Германия и провинция Саксония. Това е периодът, когато има ясни приоритети, без да зависят кое правителство е на власт.

Росен Плевнелиев посочи още, че за следващата година са предвидени за разплащане 600 млн. лв. по ОПРР и други 500 млн. лв. по ОПТ. През 2011 г. ще се получи така, че ще се разполага с 60% по-голям ресурс, спрямо върховата 2007 г. независимо от свития бюджет на МРРБ за следващата година и това ще е концентрирано финансиране по концентрирани проекти.

На въпроса как правителството приоритизира инфраструктурните проекти, за да улесни притока на стоки и услуги и къде е България на пътната карта на Европа, министърът посочи следното: „Позиционирахме в България кои са центровете на растеж, как те са вързани с пътните коридори и видяхме, че България е затапена."

Според него в момента страната ние в самоизолация, защото няма директни връзки с важни пътни артерии.

Като пример той посочи липсата на връзка с Коридор 10 към Турция, като през България е най-пряк достъпът до Европа, в която насока той обеща да стават чудеса.

България няма връзка между Черно море и Адриатика, нямаме връзка с важни пристанища на юг като Солун и Пирея, а пристанището на Пирея е едно от ключовите в Европа за китайски стоки.

Той обяви със съжаление, че в момента пристанището на Черно море е едно и то е в Северната ни съседка Румъния - Констанца. В стратегия България 2020 е залегнало обаче това състояние да се промени. В резултат у нас трябва да има 7 магистрали, седем скоростни трасета, тунели, два моста на Дунав. За тези проекти са необходими 5 млрд. евро и ако тези проекти бъдат реализирани, то България ще се изстреля напред, смята Плевнелиев.