Втората най-голяма световна икономика - японската, регистрира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3.9% през изминалото тримесечие, показват официалните данни.

Резултатът превиши средните очаквания на специалистите, които бяха за повишение от 2.5% за тримесечието.

За сравнение тримесечие по-рано икономиката на страната е нараснала с 1.8%. В номинално изражение икономиката се е повишила с 2.9%.

В основата на добрите резултати е било стабилното повишение на потребителските разходи, които съставляват около 60% от БВП.

Ръстът на йената обаче, до ново 15-годишно ниво през този месец се очаква да доведе до забавяне за икономиката. Скъпата йена наранява печалбите на компаниите ориентирани като износ от Sharp Corp. до Nikon Corp.

Действията на правителството по повишение на данъците, както и скъпата местна валута се очаква да окажат своя закъснял ефект през настоящото и следващото тримесечие, коментират анализатори пред финансовото издание Bloomberg.

Въпреки добрите данни йената отбеляза известно понижение спрямо долара и останалите водещи валути. Доларът се разменя на нива от около 82.90 йени рано сутринта, на фона на 82.47 йени преди публикуването на данните.

Японският Nikkei 225 Stock Average добави 0.9% към стойността си до ниво от 9 811.91 пункта.