Много хора, които биха искали да купят имот, са възпирани от определени страхове въпреки спада в цените. Ето и основните от тях.

1. Невъзможност да плащат ипотеката

Това е един от основните страхове на хората при липса на сигурност относно бъдещите им доходи. Времената, в когато хората не се замисляха дали могат да посрещнат разходите по ипотеката отдавна приключиха.

Все повече хора се вслушват в съветите на специалистите и реално усещат необходимостта от това вноската по ипотечния им кредит да не е повече от 40% от техния доход. В противен те рискуват да срещнат нереалната възможност да покриват своите задължения.

2. Трудната достъпност до кредитите

Въпреки че банките непрестанно уверяват, че кредити се дават, те са сведени до малка част от населението, които отговарят на завишените им критерии.

По-голям процент изисквано самоучастие, непризнаване на всички доходи на кредитоискателите и зачитане само на официалните им са само част от условията в новата реалност.

Това автоматично изхвърля голям процент от кредитоискателите извън кръга на одобряваните. Времето, когато кредит се отпускаше още с влизането в банката, също е вече в историята.

3. Лихвите.

Цената на кредитите е обвързана до голяма степен с риска, който носим като развиваща се страна. Премията, която се плаща, е висока и прави кредитите скъпи за населението. Лихви от порядъка на 10% и повече са напълно реални след изтичане на една или две години от промоционалните условия. Предвид тежката среда и изключителната предпазливост от страна на финансовите институции, едва ли ще видим скоро значително понижение на тази цена.

4. Страх от по-нататъшна обезценка на имотите

Средата, в която работят строителните предприемачи, е изключително затруднена и е налице реална заплаха от банкрут при тези от тях, чиято основна дейност не е свързана със сектора, а историята им е относително малка. Цените на имотите регистрираха силно понижение през последните няколко години, а страховете за продължение на тази тенденция все още са реални на пазара.

5. Нарастващите такси по обслужването на имотите

Пропърти мениджмънт става модерна дума в реалността, свързана с покупката на имот. И докато този тип мениджмънт е критичен за поддържане на определено качество и стандарт, цената му непрекъснато нараства. Разходите за поддръжка могат да са една значителна сума, а тяхното покриване е задължителен елемент при покупката на имот осигуряващ по-висок стандарт на живот. Определено при някои проектиобаче е налице „злоупотреба" с този скрит разход.

6. Неясни изисквания на купувача

Много често купувачите не са съвсем наясно какво точно търсят или има сериозно разминаване между очакванията им за това какво ще получат и на каква цена. Понякога те поставят такива изисквания към локацията и качеството на имота, че не могат да достигнат до компромис с това, което могат да си позволят или това, от което биха се лишили за сметка на по-ниска цена. Всичко това води до липса на действие по покупка.