"Градусът на напрежението в гръцко-германските отношения се повиши, след като канцлерът Ангела Меркел обяви, че Гърция не е трябвало да влиза в еврозоната и че за това е бил виновен нейният предшественик Герхард Шрьодер, а премиерът Папандреу при визитата си вчера в Париж в качеството на председател на Социалистическия интернационал казал, че Германия със своите предложения за създаване на европейски механизъм за преструктуриране на дълговете тласка периферните икономики към фалит", пише в. "Елефтеротипия".

Папандреу остро разкритикувал Германия заради настойчивите й предложения за преструктуриране на дълговете на задлъжнелите страни от еврозоната.

"Предложенията на Меркел съсипват Европа", казал още гръцкият министър-председател, цитиран от в. "Вима".

Изданието отбелязва, че вчера Гърция е била превърната в "боксова круша" от германските християндемократи на техния конгрес в Карлсруе и че първите удари срещу нея са били отправени от канцлера Ангела Меркел, която подчертала, че е било грешка приемането на Гърция в еврозоната.

"Това няма да бъде допуснато да се повтори. Днес на риск е изложено всичко. Ако еврото се срине, ще се срине и Европа. Наша задача е да въведем една нова култура на стабилност в Европейския съюз", допълнила Меркел.

В. "Етнос" представя острата полемика между Папандреу и Меркел като "горещ инцидент", изтъквайки, че гръцкият премиер е изразил несъгласие с предложението на Берлин за контролиран фалит на слабите страни и че то "разединява" Европа.

"Позицията на Германия тласка страни към фалит", посочил Папандреу.

Вестникът коментира, че сблъсъкът между Папандреу и Меркел става в момент, когато в Атина се водят тежки пазарлъци с намиращите се там представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ, които инспектират изпълнението на гръцкия правителствен план за възстановяване на икономиката. Те пристигнаха, след като Евростат обяви преразгледаните нагоре свои данни за бюджетния дефицит и държавен дълг на Гърция.

От челната си страница в. "Катимерини" предупреждава, че присъствието на европейските инспектори ще доведе до нови болезнени мерки за допълнително орязване на държавните разходи. Кабинетът Папандреу заявява, че няма да има повече съкращения на заплати и пенсии.

Източник: БТА