Рекетьорски фирми в информатиката са открили представители на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), проверявали в Атина начините, по които са усвоявани средства от европрограми.

"Рамбовците" от ОЛАФ са разследвали седем конкретни случаи на измами, един от които бил за стотици милиони евро в областта на информатиката, информира в. "Етнос".

Било е установено, че "рекетьорска" компания буквално грабила с помощта на европейски чиновници средства от европейските фондове, като изисквала от други над десет компании, да й плащат на черно по 70% от финансирането им от Европейския съюз. Рекетът бил за това, че въпросната фирма помагала на тези компании да се домогнат до проекти, възползвайки се от информацията, с която разполагала в службите на Съюза във връзка с европейските програми.

Рекетираните фирми са получавали нормално средствата, но след това за себе си са заделяли само 30 на сто, а останалите пари предоставяли с фалшиви документи на фирмата "рекетьор" заради оказаната помощ.

Пратениците на ОЛАФ са отворили банкови сметки в Гърция, от които ставало видно как са препирани парите и как са били извършвани редица незаконни действия.

В. "Етнос" пише, че екипи на ОЛАФ проверявали още пет европейски страни за такива рекетьорски случаи в областта на информатиката.

Образователни и земеделски програми на Евросъюза също са обект на проверки на ОЛАФ в Гърция, допълва изданието.

Източник: БТА