„Вчера американските пазари бяха затворени заради Деня на благодарността, поради което движенията бяха ограничени. Днес обаче азиатските пазари са оцветени в червено. Повод за това движение са опасенията от нови мерки от страна на Китайската народна банка", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

Следствие на това, експертът не изключва вероятността европейските пазари да отворят днес на отрицателна територия, въпреки че „черният петък" е добър за фондовите пазари.

„Българският пазар показа през последните седмици липса на корелация с международните тържища. Докато навън индексите бележеха поредица от върхове, у нас акциите се задържаха на ниските си нива", посочи Димитров. „За сметка на това, през последните седмици, на БФБ-София се отчитат повишения, а международните пазари бяха разтърсени от поредица новини, като Ирландската криза и напрежението между двете Кореи".

Даниел Димитров очаква и днес положителният сентимент на БФБ-София да се запази, „но трябва да отчитаме и факта, че ръстовете бяха отчетени при ниски обеми и при раздалеченост между котировките купува/продава, което може да свали цената на акцията с много, в случай че се появи голям продавач".

И четирите индекса на Българска фондова борса приключиха вчерашната сесия на положителна територия.

С най-голям ръст за деня се отличи SOFIX, който нарасна с 1.06% до 360.13 пункта. Повишението при BG40 беше от 0.65% до 112.18 пункта, докато BGREIT добави 0.80% към стойността си до 40.62 пункта. BGTR30 затвори с ръст от 0.59% до 290.35 пункта.

Оборотът на регулиран пазар достигна 764 630 лв. като сделките с облигации бяха за над 120 000 лв. от общата сума.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!