За да са успешни трейдъри, търгуващите на валутните пазари, трябва да имат ясна стратегия, която е нещо повече от това да спазват определен набор от правила. Съставянето на подобна стратегия минава през шест важни стъпки, според изданието Investopedia.com. Ето и кои са те:

1. Изследвайте начина си на мислене

Когато търгувате на пазара, приоритет е да се вглеждате в себе си и да изследвате начина си на мислене, силните и слабите си страни. Наблюдавайте как реагирате в моменти с високо напрежение, какви грешки допускате.

Направете си SWOT анализ, или какви са силните и слабите ви страни, възможностите и заплахите, които представлявате сам пред потенциалните си резултати.

Нагласете персоналността си към начина на търговия. Ако сте например начинаещ, твърде нервен и несигурен, не търгувайте с големи обеми, поне известно време, докато докажете сам на себе си, че можете да се справите. Ако не можете да спите спокойно с отворени позиции, поставяйте стопове за ограничаване на загубата, или наблегнете на дейтрейдинга.

Бъдете подготвени. Подготовката и психологическата нагласа са от изключителна важност за успешната стратегия. Тя ви дава увереност в действията ви и възможност за правилно таймиране на сделките.

Бъдете обективни. Не се оставяйте емоциите да вземат превес, както много често се случва и то не само при начинаещи, но често и при трейдъри със значителен опит. Емоциите са най-лошият съветник и основна причина за огромни по размер загуби при много трейдъри. Не се влюбвайте във валута.

Бъдете дисциплинирани. Това означава да съумявате да спазвате предварително начертания си план и да умеете да изчаквате подходящите моменти, както за влизане, така и за излизане от позиция.

Имайте реални очаквания. Това означава, че трябва да се фокусирате върху реални и достижими цели. Няма как да очаквате от 1000 долара да направите 1 милион и това да не е обвързано до голяма степен с хазарта.

2. Идентифицирайте своята мисия и си поставете цели

Както е с всичко в живота, така и при търговията на валутните пазари няма как да знаете на къде вървите, ако не знаете къде сте и кой път да поемете. Това означава, че трябва да ползвате калкулатора и да си зададете реални очаквания съответно с риска, който поемате каква възвращаемост търсете да постигнете. Това съотношение риск-доход е ключово.

На следващо място трябва да уточните за себе си каква доходност търсите от сделка, за да постигнете желаната доходност и колко често трябва да търгувате. Дали ще сте дейтрейдър, или ще вземате по-малки позиции, но ще търсите по-голяма доход.

3. Подсигурете се, че имате достатъчно капитал

Наличните средства са основно изискване, за да започнете да търгувате и без достатъчен по размер наличен капитал рискувате, или да поемете твърде големи рискове (ползвайки по-голям от нормалния ливъридж), или да реализирате незначителен доход, който не си заслужава риска и инвестираното от вас време и нерви.

Не бива да заделяте средства за търговия от източници, които са ви необходими, за да покривате ежедневни, или текущи разходи.

4. Избирайте хармоничен пазар

Изберете определена валутна двойка и я тествайте как се търгува през различни времеви хоризонти. Започнете със седмична графика и постепенно преминавайте към дневна, четиричасова, двучасова, едночасова, тридесет-минутна, 10-минутна и накрая петминутна графика.

Определете нива на подкрепа и съпротиви при различните времеви графики и вижте дали има съвпадение на едни и същи нива при различните типове графики. Така нивото става по-надеждно да му се доверите.

Повторете това с различни двойки, докато откриете тази валутна двойка, която ви се струва най-подходяща за търговия в определен момент.

Щом намерете подобна двойка информирайте се за текущите новини и предстоящите събития, които биха могли да повлияят върху движението й. Опитайте се да потвърдите, дали фундаменталните данни потвърждават очакваната от вас посока.

5. Тествайте търговската си стратегия

Преди да пристъпите към реалната търговия тествайте своята стратегия „на хартия". Търгувайте известно време, като стриктно записвате действията си и следите резултатите си. И все пак не забравяйте, че реалната търговия се различава значително от демо-търговията, като психологическите фактори действат много по-различно.

След като сте тествали на демо, е добре да пробвате и реално, но в обеми в пъти по-малки от тези, които планирате да търгувате. Така ще можете да видите и резултатите си реално.

Не забравяйте, че един от ключовите фактори за успешна търговия е риск-мениджмънтът.

6. Измерете риск-доходността си и си поставете граници

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите къде да теглите чертата, ако пазарът тръгне срещу вас. На второ място трябва да пресмятате не само процента на печелившите сделки, но и съотношението печалба-загуба.

Не бива да изпадате в ситуация, която е противна на логиката, или да ограничавате печалбите си, но не и загубите. Дори и обемът на печелившите ви сделки да е 50%, все пак ще сте на печалба, ако доходността от една сделка превишава размера на загубите при ударени стопове. Именно намирането на този баланс е ключов за валутната търговия.