Народното събрание обсъжда основният финансов закон - Бюджетът за 2011 г. на второ четене.

Одобреният на първо четене бюджет за 2011 г. предвижда икономическият ръст да достигне 3.6%, а публичният дефицит да намалее до 2.5%. Според прогнозите на правителството приходите се очаква да бъдат общо 25.8 млрд. лв. през следващата година, а разходите да бъдат сведени до 27,8 млрд. лв.Основните фискални цели са за планиран дефицит в размер на 1.963 млрд. лв. или 2.5 % от прогнозирания БВП. Предвиденият размер на приходите е 25.844 млрд. лв. или 33.5 % от БВП. Ръстът на приходите спрямо 2010 г. е 1.296 млрд. лв.

Между двете четения беше решено 40 млн. лв. допълнително да има за средното и висшето образование. 10 млн. лв. повече ще получи Министерството на културата, за опазване на културното наследство. С 10 млн. лв. се завишават разходите за Министерството на правосъдието. КФН също успя да издейства по- голяма сума за издръжката си.

Без увеличение ще остане бюджетът на фонд "Земеделие". Няма да има и допълнително за БАН.

Липсата на тази промяна в първоначалните тестове според много депутати е обезсмислило дебатите на първо четене, защото не се обсъждат истинските числа. Друго обвинение към бюджета е, че липсват буфери, а прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични. На първо четене бюджетът беше приет единствено с гласовете на ГЕРБ и Атака. От Синята коалиция гласуваха "въздържал се".

Източник: БНТ, БНР