Републиканските противници на президента Барак Обама в Сената блокираха стъпката, която целеше да се сложи край на данъчните облекчения за богатите американци, проваляйки усилията на демократите да удължат приетите по времето на Буш реформи единствено за средната класа в САЩ.

По този повод президентът Барак Обама заяви, че е много разочарован от вота. "Няма смисъл да се запазят данъчните облекчения за средната класа заложник на постоянни облекчения за най-богатите 2% американци", изтъкна той.

По време на рядка съботна сесия, последвала дни на бурни дебати, 100-членният Сенат не успя да събере нужните 60 гласа за одобряване на предложението на демократите за удължаване на ниските данъчни ставки само за лицата, които получават до 200 000 долара годишно и за семействата с доходи до 250 000 долара.

Мярката, подкрепена от Белия дом, би позволила налозите за хората с по-високи приходи да се увеличат от началото на 2011 г., когато изтича срокът на приети по време на администрацията на Джордж Буш закони, съответно през 2001 и 2003 г.

Републиканците блокираха проектозакона с процедурен вот, възразявайки, че мярката не се отнася до удължаване на ниски данъчни нива за богатите американци.

Тяхното намерение бе удължаване на данъчните облекчения за всички, включително за хората с най-големи доходи в САЩ. Те отхвърлиха друго предложение на демократите - за по-ниско облагане на годишните доходи в размер до 1 млн. долара.

Източник: БГНЕС