Определено един от водещите активи на изминаващата вече 2010 година бе златото. За него се говори много в контекста на новите рекордни стойности, достигнати от суровината. Какво обаче, могат да очакват инвеститорите да се случи с цената на благородния метал през следващата година? Вижте мнението на някои от специалистите на пазара:

Димо Димов, анализатор, ИП Карол АД

Изминалата година определено беше на златото. То достигна исторически рекорд при 1431 долара за тройунция. Поскъпването само за тази година е 37 %, а от 2001 г. насам, когато се търгуваше за 255 долара, изменението на цената е с внушителните 461 %.

Нещо повече - при златото има един интересен феномен - през целия този период, във всяка една година, последната цена за годината е винаги по-висока от началната. Тази традиция ще остане в сила и през настоящата година.

Всичко това говори за един изключително силен тренд, на който трябва да се гледа с респект. Всяко едно залагане срещу него при текущата ситуация предполага изключително много неприятности. С оглед на това далеч по-логичният сценарий за следващата година са нови исторически рекорди.

Лично аз няма да се заема с прогнозиране на това колко точно ще поскъпне златото за следващата 2011 година, тъй като става дума за нива, които не са достигани никога и нямам коректна база, на която да стъпя за изчисляване на конкретната цел за цената. Все пак, няма да се учудя, ако видим нива от 1800 долара за тройунция.

Ключовото ниво на подкрепа за златото през годината е около 1000 долара за тройунция и единствено спад под него ще сигнализира начало на корекция на цялото поскъпване, започнало от дъното за 2001 година насам. Но не трябва да се забравя, че вариантът за поевтиняване на златото на този етап е минимален и далеч по-вероятният вариант е запазване на възходящия тренд и през следващата година.

Георги Иванов, Дилър международни финансови пазари, ИП БенчМарк Финанс АД

Според мен 2011 година ще бъде годината, в която златото ще регистрира много силен спад, след като движенията му през последните месеци все повече наподобяват раздуването на балон.

Двойният ръст в цената, който наблюдаваме през последните 2 години, е почти без аналог в историята на представянето му, като в основата на това поскъпване стои най-вече бягството от „хартиените пари" и влагането на свободните капитали в активи, за които се счита, че съхраняват стойността на парите във времето.

Подобно бягство от страна на пазарните участници обаче, най-вероятно няма да продължи още дълго и постепенно те ще започнат да влагат средствата си в активи, които им носят и допълнителна фиксирана доходност (като дивидентите при търговията с акции например).

Доказателство за това, че възходящият импулс при златото започва да отслабва, е амплитудата и скоростта на развитие на корекциите, които наблюдаваме през последните седмици. Фактът, че металът губи десетки долари от стойността си само в рамките на няколко сесии, говори, че в момента, в който натискът върху него бъде малко по-сериозен, то е напълно възможно да наблюдаваме един значителен спад и дори обръщане на 2-годишния възходящ тренд.

Мартин Първанов - дилър финансови пазари, ИП Булброкърс АД

През следващата година балонът на златото ще продължи да се надува, като цени от 2000 долара за тройунция изглеждат напълно достижими.

За момента златото остава добра инвестиционна алтернатива, особено след като САЩ се очаква да се сблъска със сериозна инфлация, а еврозоната изпитва силни затруднения в борбата с кредитната криза.

Допълнителна подкрепа на ценния метал донесоха и геополитическите схватки от Корейския полуостров. На всичкото отгоре Иран обяви, че е способен да добива и обогатява уран, доближавайки се до създаването на собствено ядрено оръжие.

Тези фактори не се очаква да отшумят скоро, което ни кара да очакваме пренасочването на активи към златото да продължи и в бъдеще.