С 565 сключени сделки, позицията на ЦКБ стана най-ликвидната на БФБ-София през декември, отчитат в месечния си бюлетин от борсовия оператор. Прехвърлените за миналия месец лотове надхвърлят 507 хил. бройки, а реализираният оборот достига 506 676 лв.

Книжата на ЦКБ поевтиняха през декември с 0.9%, до 0.991 лв. за лот. За годината банката загуби 23.7% от стойността си. Да припомним, че

На второ място в класацията по ликвидност на капиталовия ни пазар за миналия месец се нареждат акциите на Еврохолд България. С тях има сключени 384 сделки, в които са изтъргувани 442 107 книжа. Общият оборот от търговията е 377 305 лв. Акциите на Еврохолд поскъпнаха през декември с 4.7%, до 0.885 лв., но за цялата 2010 г. се обезцениха с 38%.

Да припомним, че от компанията планират двойно увеличение на капитала си - от сегашните 62.5 млн. лв., на близо 125 млн. лв. Емисионната стойност на новите акции е 1 лв. Към момента се очаква потвърждението на проспекта от Комисията за финансов надзор.

Акциите на БенчМарк Фонд Имоти са трети по ликвидност на пазара ни за декември. Сделките в случая са 374, а изтъргуваният обем надхвърля 1 млн. лота. Оборотът е 212 670 лв. Книжата на фонда поскъпнаха през миналия месец с 13.63% и приключиха годината на 0.2 лв. за бройка. За цялата 2010-та обаче те изтриха 58% от стойността си.

Изпълнителният директор на БенчМарк Фонд Имоти Веселин Генчев заяви за Profit.bg в началото на декември, че компанията е в преговорен процес с потенциален партньор. В момента се уточнява формата, под която ще се извърши партньорството - дали чрез увеличение на капитал, дали чрез изкупуване на дялове или на проекти на фонда.

На четвърто място, сред петте най-ликвидни компании на БФБ-София за миналия месец, е Трейс Груп Холд. Сделките с акции на групата са 347, при които са изтъргувани 6 402 акции за 328 243 лв. Купувачите се задействаха през декември, което доведе до повишение в цената на акциите на Трейс с 15.5%. Въпреки силният месец, компанията изтри над 14% от капитализацията си през 2010 г.

Три дни преди Нова година от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията информираха, че консорциумът „Джи Си Еф - Ск 13 - Трейс рейлинфра" е класиран на първо място в търга за рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас с оферта от 316.97 млн. лева.

Проблемите между основните акционери на Петрол Холдинг - Денис Ершов и Митко Събев, пренесли се впоследствие и към Петрол и Нафтекс Петрол, не се отразиха отрицателно върху цената на акциите на публичната компания. Дори напротив - книжата на дистрибутора на горива поскъпнаха за месец с над 91%, а за цялата 2010 г. с 14%.

Нека да припомним, че Денис Ершов написа в открито писмо до медиите през декември следното: „изброените трима ръководители на дружествата (Орлин Тодоров, изпълнителен директор на Петрол холдинг АД, Светослав Йорданов, изпълнителен директор на Петрол АД и Йордан Георгиев, управител на Нафтекс петрол ЕООД - бел. р.), в които той е акционер, са извършили през последните 6 месеца стопански престъпления за над 100 млн. лв, като са източили публичната компания Петрол АД, умишлено докарвайки я до фалит".

Ответната реакция не закъсня, като ръководствата на трите дружества нарекоха обвиненията клевета: „Категорично заявяваме, че ще потърсим отговорност в рамките на закона от г-н Ершов за тези негови твърдения, които по същество представляват клевета, набеждаване и уронват доброто ни име и престиж, които сме изграждали в продължение на години". Това заявяват Орлин Тодоров, Светослав Йорданов и Йордан Георгиев в отговор на писмото на Денис Ершов.

Тази есен за Петрол настъпва падежът по облигационна емисия в размер на 195 млн. лв. От друга страна от компанията водят преговори и за продажба на активи на руската Газпромнефт. Денис Ершов обяви в края на ноември, че разговорите за продажба на активи на Петрол на Газпромнефт вървят добре.

Петрол е втората по големина публична компания на БФБ-София с капитализация от 869.6 млн. лв. Първа е БТК, чиято пазарна стойност е 1.3 млрд. лв.