Румънският президент Траян Бъсеску не иска да купи влизането в Шенген с договори като от времето на Нъстасе. Президентът заяви снощи за националната телевизия, че докато е държавен глава, няма да позволява практиката на "икономическите спортове", както по времето на правителството на Адриан Нъстасе, когато, по думите на Бъсеску, "са правени определени услуги на някои големи държави, за да приемат влизането на Румъния в НАТО и Европейския съюз".

Бъсеску показа, че не е склонен "да даде ухо" на намеците за евентуално технологично модернизиране на атомната електроцентрала "Черна вода" в полза на Франция. Същевременно държавният глава потвърди решението на Румъния да не инвестира в договора с Европейския авиокосмически концерн ЕАДС, докато не се знае кога страната ще влезе в Шенген.

Според Бъсеску проблемът не е в отлагането на присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, а фактът, че някои страни членки "злоупотребяват с правото си на вето, за да блокират приемането на Букурещ и София".

Според Бъсеску, въпреки че критериите за членство в Шенген са изпълнени, някои държави цитират други причини. По думите му Румъния и България са наясно със ситуацията.

Източник: bTV