Едва ли през тази година инвеститорите могат да очакват да направят състояние от инвестиции в акции на щатските пазари, коментира Дан Грийнхаус, анализатор в Miller Tabak.

Според историята на повишенията след „достигане на дъно" се вижда, че следва бързо и рязко повишение, което често се изпуска от масовите инвеститори.

Това означава, че инвеститорите, изтървали голямото повишение от дъното през март 2009 година са изтървали основния ръст на индексите.

Разбира се повишението на индексите най-вероятно не е приключило, просто основната част от него вече е изконсумирано, коментира Грийнхаус пред финансовото издание Yahoo Finance.

Не бива обаче участниците на пазара да имат нереалистични очаквания за това което ще се случва от тук насетне, допълва още той.

Все още могат да бъдат реализирани печалби, но те няма да са с темповете на това което се реализира през последната година и половина.

Най-пресният пример за това е ралито от 2003-2009 година. През 2003 година индексът S&P 500 регистрира повишение от 25%. Ако този ръст е бил пропуснат, то инвеститорите са се сдобили с годишен доход през периода 2004-2007 година от едва 7-7.25%.

Анализаторът обаче, не е „мечи настроен". Той очаква широкият индекс да регистрира повишение в границите между 8 и 11% през тази година.

Инвеститорите, които обичат да подбират много внимателно своите акции биха могли да реализират и значително по-добър от посочения доход, допълва още Грийнхаус.

Анализаторът и неговата институция смятат, че компании с добър потенциал за повишение включват имената на F5 Networks, Ciena Corp. и Juniper Networks. Те също така са „бичи настроени" по отношение на енергийния сектор.