Първите притеснителни симптоми за щатските пазари се показват от пазара на суровини, които бяха и първите, отбелязали повишение в резултат на очакванията за излизане от криза за глобалната икономика.

В момент, когато по медиите все повече започна да се тръби за инфлация при храните и останалите суровини, цените им започнаха да се понижават.

В основата на ръста на цените на суровините бяха налетите от ФЕД средства в икономиката, които доведоха до повишаване на ликвидността.

В последствие тази ликвидност се прехвърли и на фондовите пазари и индексите регистрираха най-високите си стойности от над две години насам.

Притесненията за балонизиране на цените на суровините и дали те отговарят на реалните възможности на световната икономика започват да се усещат с все по-голяма сила.

Инвеститорите се опасяват, че в момента, когато правителствените помощи започнат да пресъхват (а той наближава, ако икономиката наистина се възстановява), свръхликвидността ще изчезне и пазарите ще се върнат към нормалните движещи ги сили.

Другите притеснения за инвеститорите, голяма част от които започнаха вече да прибират печалбите, са дали ръстът ще отговори на все по-завишените инвеститорски очаквания.

Един от основните индикатори за „прегряване" на стоковите пазари е цената на медта. Тя отбеляза понижение от 2% във вторник, като отведе надолу и цените на останалите суровини.

Златото продължава своето отстъпление и се търгува при нива от 1 332.30 долара за унция, като все повече се отдалечава от заветните 1 500 долара за унция- ниво, за което се смята, че ще бъде достигнато в първите месеци на тази година.

Все по-реални стават опасенията, че пониженията в цените на суровините постепенно ще се прехвърли и на останалите пазари.