Кредитирането на развиващите се европейски страни от страна на Западни банки е нараснало с 2% през третото тримесечие на 2010 г., което е първото увеличение от фалита на Lehman Brothers насам, показват данни на Банката за международни разплащания (БМР), цитирани от Bloomberg.

Отпуснатите кредити в бившата комунистическа част на Европа и в Турция са нараснали с 10 млрд. долара до 595 млрд. долара, се казва в тримесечната статистика на банката.

Кредитите към Русия, Полша и Турция са нараснали с най-много, докато кредитирането на Хърватия, Унгария и Украйна продължава да намалява.

Банковото кредитиране е основен канал за притока на чуждестранен капитал към развиващите се европейски страни, където Западни банки като UniCredit, Erste Group Bank и Societe Generale доминират в банковата индустрия. Притокът на тези капитали пресъхна с настъпването на кредитната криза след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

Капиталовите притоци към развиващите се европейски страни са нараснали повече от два пъти през миналата година до 173 млрд. долара. Това се дължи на промяна в тенденцията при банковото кредитиране, където през миналата година е имало 18 млрд. долара притоци в сравнение с 69 млрд. долара отлив на средства през 2009 г., според отделно проучване на Института по международни финанси. Притоците се очаква да нараснат с 38% през тази година, според института.

Австрийските банки остават най-големите кредитори в развиващите се европейски държави с общо 240 млрд. долара. Италия и Франция се нареждат след това със 192 млрд. долара и 170 млрд. долара, респективно, според Банката за международни разплащания.