Петчленен състав на Върховния административен съд реши, че няма конфликт на интереси на Ахмед Доган за експертизата на Цанков камък, съобщиха от там.

Петчленният състав на съда трябваше да се произнесе, след като през октомври Прокуратурата обжалва решение на тричленен състав на ВАС, който също постанови, че няма конфликт на интереси.

Основните аргументи на съда са, че договорите му с фирмата "Институт за строителство и минно дело"- дъщерно дружество на Минстрой холдинг, са сключени преди влизането в сила на Закона за предотвратяване и разриване на конфликта на интереси.

„От друга страна липсват доказателства Доган в качеството му на народен представител да е участвал в гласуване в Народното събрание на решение, в полза на юридическото лице „Институт по строителство и минно дело „АД", се казва в решението.

Съгласно решението Народното събрание на Република България ще трябва да заплати на Ахмед Доган направени по делото разноски допълнително в размер на 300 лв. (триста лева).

Процесът бе образуван във ВАС след доклад на парламентарната Комисия по корупция и конфликт на интереси, от който се разбра, че лидерът на ДПС е взел 2 млн. лева хонорар като консултант по четири хидроенергийни проекти свързани с изграждането на каскадата "Горна Арда".

Според заключенията на комисията, депутатът е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорара, който е за проектни проучвания на хидроенергийния възел "Цанков камък".