Всеки мечтае да бъде богат. Това, разбира се, се е превърнало в индустрия, от която някои наистина се доближават по-близо де целта, давайки съвети на други как да я постигнат. Обикновено тези уроци са извадени от миналото и от историите на богати постигнали този успех, пише финансовото издание Investopedia.com. И все пак има ли универсални пътища за забогатяване и как най-често се постига това? Ето и кои фактори играят роля в тази насока:

1. Наследственост

Може би най-масовият начин за забогатяване е наследствеността. Проучвания сочат, че около една трета от най-богатите американци са се сдобили със своето богатство благодарение на свои роднини. Разбира се, много от тях са положили усилия, или са допринесли за това богатството да се повиши. Не е ясно обаче дали те биха постигнали подобен успех без помощта на своите родители, баба или дядо.

2. Бизнесът

Останалите, които не са наследили своето богатство, обикновено са го добили посредством бизнес. Предприемачеството и разработването на подходящата идея в подходящия момент е един от най-сигурните начини за забогатяване.

Добре управляван бизнес може да е източник на огромно богатство. Примери за това има много, като се почне от Бил Гейтс и се стигне до Марк Закърбърг.

3. Инвестиции?

Практиката показва, че е изключително малък списъка на ултрабогатите, добили своето състояние от инвестиции в акции, или други ценни книжа. Дори имена, като Бъфет, Сорос и др. гениални инвеститори едва ли биха могли да натрупат подобни състояния, ако не бяха ползвали финансовия лост на управляваните от тях фондове.

Дори и да приемем, че те са забогатели от инвестиции на борсата, все пак списъкът на успешните такива ултрабогати личности е изключително кратък.

Пътят към забогатяването е дълъг и изпълнен с редица трудности. За да се достигне до него обаче, са нужни смелост, нюх и здрава логика в съчетание с целеустременост и постоянност. Обикновено до края стигат хора с ясни цели и визия за своя успех, както и съпътствани с голяма доза шанс, заключава финансовото издание.