От 1 март Столичната община започва да събира дължимите данъци. Данъчната кампания ще бъде предшествана от разпращането на повече от 1 милион съобщения с помощта на "Българските пощи", от които 67 хиляди ще са на фирми.

Заместник-финансовият кмет Минко Герджиков информира, че се затяга контролът върху плащането на данъците.

Ще затегнем много сериозно контрола и ще увеличим проверките, за да можем да обезпечим събирането на данъците от максимален брой наши съграждани или да реализираме нашата политика малки данъци, но плащани от всички. В тази връзка ние се договорихме с КАТ на всеки 15 дни да получаваме данните за новорегистрираните автомобили, да можем ние веднага да извършим контрол дали те са се регистрирали в двуседмичен срок в местните данъци и такси.

Това се наложи, тъй като през миналата година ние имаме регистрирани 768 хиляди в КАТ, докато при нас са регистрирани около 720 хиляди. 40 хиляди автомобила през миналата година са пропуснали да се регистрират и да си платят данъците, през тази година затягаме контрола също така за недекларираните собственици на новопостроени имоти, които имат акт 16 и които имат имоти с акт 15, които ги използват активно и да се опитваме да накараме, да принудим собствениците на тези жилища да се регистрират и да започнат да плащат своите данъци, обясни Герджиков.

Той припомни, че до 30 април всеки собственик на автомобил, който не го е регистрирал в общинската данъчна служба и не е платил дължимите данъци, може да го направи, като глобата ще е 20 лева. До 30 април с пет процента отстъпка ще се плащат цялата сума данък "сгради" и данъкът върху превозните средства. От тази година плащането е възможно да стане на две вноски.

Източник: БНР