Сърбия се надява да стане готова да се присъедини към Европейския съюз до края на 2015 г., но първо ще трябва да бъде намерено "съзидателно" решение за бившата й провинция Косово, съобщи сръбският вицепремиер Божидар Джелич в ексклузивно интервю за "ЮрАктив Германия".

Той посочи "хонконгският модел" като начин за разрешаване на проблема. Тъй като напредъкът на Сърбия към членство в ЕС зависи от способността й да разрешава проблемите си със съседните страни, Джелич заяви, че ще търси "съзидателен" компромис на продължаващия спор за независимостта на Косово. Запитан какво означава "съзидателност" за намиране на решение, той спомена модела от 1972 г. на двете Германии и "хонконгският модел".

Системата с "двете Германии" позволи на Западна Германия да не признава Източна, но същевременно да поддържа отношения с Германската демократична република и дори да създаде министерство, отговарящо за отношенията между Източна и Западна Германия. След предаването на Хонконг на Китай през 1997 г. бившата британска колония се превърна в специална административна област на новия си господар. Това означава, че територията на Хонконг се управлява според принципа "една страна, две системи".

Подобен компромис би гарантирал на Косово икономическа и политическа автономия, без да се заплашва териториалната цялост на Сърбия, твърди Джелич. "Не можем да имаме траен мир, ако подкрепяме един национализъм срещу друг. Много по-добре е да подкрепяме незадоволителен, но работещ европейски тип компромис", допълни той. Сърбия е готова да влезе в диалог с Косово, за да обсъди ежедневните проблеми - от регистрационните номера до митническите печати, каза още Джелич.

Първите преки преговори между Сърбия и Косово, който обяви едностранна независимост през 2008 г., започнаха на 8 март в Брюксел под наблюдението на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Джелич обаче отказа да говори за признаването на независимостта на Косово. Сърбия не трябва да бъде принуждавана да избира между "Европа или Косово", настоя той.

Източник: БГНЕС