Готвят неприятна изненада за европейските компании. Еврокомисията иска да принуди страните с ниски корпоративни данъци да преразгледат съответните проценти. По информация на германския Sueddeutsche Zeitung, еврокомисарят по данъчните въпроси Алгирдас Шемета може да представи идея за реформиране на системата на корпоративно данъчно облагане в ЕС още идната сряда. С реформата се цели укрепването на прозрачността при данъчното облагане.

Някои европейски дипломати предполагат, че от ЕК могат да принудят редица страни с ниска данъчна тежест в Съюза да я повишат. „Очакваме, че страните с ниски данъци ще бъдат принудени да ги приведат в съответствие с налозите в другите държави в една дългосрочна перспектива", цитира изданието изказването на дипломат.

Като резултат от реформата, благодарение на прозрачността на системата и еднаквата данъчна тежест, компаниите ще могат да платят данъка в пълен обем в тази страна, където се намира нейното производство. Днес фирмите често изнасят главния си офис в страни с ниски данъци, макар да бизнесът им да е в други страни от ЕС. Очаква се, че след реформите компаниите ще започнат да плащат данъци именно в страната, в която развиват дейност.

Кипър е една от страните в ЕС с най-нисък корпоративен данък - 10% (такъв е процентът и в България - бел. р.). За сравнение данъчното бреме за компаниите в Германия може да надвиши 30%.

Не е изненада тогава фактът, че много европейски фирми се възползват от намалението и откриват централа в средиземноморската страна, а и не коства големи усилия. Според партньора и член на УС на кипърската PricewaterhouseCoopers Паникос Циалис, средно регистрацията на фирма отнема само няколко дни. Местни икономисти и журналисти признават, че да регистрираш компания в Кипър ти е необходим само някой местен, който да е лицето на фирмата и няколко хиляди евро.

Издателят и директорът на кипърския вестник Financial Mirror Масис Дер Партос разказа с РБК daily, че повечето от чуждите компании, регистрирани в страната, имат само директор (в повечето случаи юрист или счетоводител по професия) и секретар във фиктивен или малък офис. И само между 2-3% от чуждите компании с офиси в Кипър се занимават реално с бизнес на острова.

Освен на Кипър, повишения може да има още в Люксембург, Чехия и Ирландия, където корпоративното данъчно облагане остава под европейските си съседи. В резултат на реформирането на системата в държавните бюджети на страните с високо данъчно бреме, които от дълго време настояват за реализиране на тази идея (като Германия, Франция и др.), ще постъпят милиарди евро всяка година. Засега еврокомисар Шемета се опитва да получи подкрепата на други страни членки на съюза.

Според източника на вестника, ако идеята за реформиране на данъчната система не получи подкрепата на всички 27 държави, от ЕК ще се опитат да я приложат в рамките на еврозоната.

От комисията ще предложат и друга една новост - въвеждането на единен данък за редица компании, които средства ще влизат директно в бюджета на ЕС. В момента европейската хазна се пълни от попортфейлите на отделните страни-членки.

Според инициативата, което обсъждане е насрочено за юни, международни компании, като например Siemens и Volkswagen, ще получат статута на компании от ЕС и ще плащат данъците си пряко в бюджета на ЕС.