Дубай, Домениканската република и Испания. Тези държави държат първите три места в Топ 10 за предпочитани от българските групировки дестинации за легализиране на парите от наркотици, проституция, измами, търговия с оръжие и акцизни стоки, съобщиха от родното ФБР.

Българските мафиоти купуват имоти в трите държави, за да изперат натрупания по нечестен начин кеш. Става дума най-вече легализиране на пари от контрабанда на акцизни стоки и наркотици. Големи средства нашенците влагат в луксозни къщи, заведения и дори цели хотели, които купуват без посредници.

През последните години престъпните групи са се отказали да инвестират в строителство в България заради резкия спад на цените на имотите, но за сметка това са превърнали страната ни в трансферен пункт в прането на руски пари. България била предпочитана от икономически групировки във федерацията, които създавали у нас фирми, за да препират парите си, разказаха агенти от ДАНС.

"В Русия постоянно имат нужда от кеш, за да поддържат нивото на корупция, което знаем, че е много високо. В същото време законодателството задължава бизнесмените да използват основно банките, за да извършват плащания", обясниха експертите от родното ФБР.

Основният начин на препирането на парите продължава да става чрез регистриране на офшорни компании. Според ДАНС специфичното законодателство на тези зони затруднява събирането на информация по отношение на действителните собственици на фирмите.

Регистрацията на компания в офшорните центрове дава максимално намаление на размера на данъците, без да се нарушава законът. Друго предимство са пълната конфиденциалност и запазването на банковата тайна.

В тези центрове се осъществява защита на средствата от кредитори или изискуеми съдебни вземания. Според ДАНС друг негативен фактор е откриването и използването на банкови сметки на дружествата на териториите на трети държави.

Установени са случаи, в които български фирми се регистрират като собственост на офшорни компании с цел прикриване на реалния собственик на фирмените активи, а в някои от случаите се цели да не се заплащат данъци нито в държавата на дружеството майка, нито по държава на регистрация на дъщерната компания.

Въпреки че признават за известно закъснение в борбата с прането на пари, от ДАНС отчитат ръст на броя на разкритите и внесени в съда случаи на изпиране на пари през последните пет години. От 2006 до 2010 г. са издадени 24 присъди срещу перачи на нечисти финанси.

По 34 дела са постигнати споразумения. Държавата е успяла да конфискува само за миналата година над 15 млн. лв., за които съдът е доказал, че са незаконни. Засега обаче никой не може да каже колко е реално обемът на мръсните пари, които преминават през страната ни.

Източник: в. Стандарт